Iubiți credincioși, astăzi, Biserica noastră ortodoxă sărbătorește Acoperământul Maicii Domnului care este, de fapt, o sărbătoare a preasfintei Născătoarei de Dumnezeu ce se prăznuiește în fiecare an la date de 1 octombrie, în amintirea unei minuni întâmplate în biserica Maicii Domnului din cartierul Vlaherne din Constantinopol, pe timpul împăratului Leon al VI-lea „Filozoful” (886 – 912), când Sfânta Fecioară s-a arătat, în toată mărirea ei cerească, Sfântului Andrei cel nebun pentru Hristos, ca ocrotitoare și mijlocitoare a creștinilor. El a văzut-o pe Fecioara Maria strălucind de lumină ca soarele și acoperind cu cinstitul ei omofor întreg poporul care era în Biserică.
Ce este omoforul? Este un veșmânt în forma unei eșarfe ce a devenit prin excelență însemnul vestimentar distinctiv al treptei și al puterii episcopale purtându-se de către episcop pe umeri, după cum arată și numele (omofórion, de la omos = umăr şi fero = a purta). Cel mai semnificativ simbolism al omoforului este tâlcuit de către Sfântul Simeon al Tesalonicului. El aseamănă veșmântul arhieresc cu oaia cea pierdută din cunoscuta pericopă evanghelică, pe care Mântuitorul a ridicat-o pe umeri. Prin „oaie” se înțelege „firea noastră”, adică firea umană de după cădere, care a urmat calea îndepărtării de Dumnezeu, și pe care El a mântuit-o prin Jertfa Fiului Său.
Oricum, întorcându-ne la sărbătoarea de astăzi, ea ne aduce aminte de mijlocirea Maicii Domnului pentru toți oamenii. Vedenia Sfântului Andrei cel nebun pentru Hristos, care a văzut-o pe Maica Domnului acoperind poporul cu cinstitul ei omofor sau acoperământ, ne arată dragostea de mamă a Fecioarei Maria pentru tot omul din lume. Ce imagine extraordinară: Maica Domnului acoperind poporul la fel cum pasărea își ocrotește puișorii sub aripile ei.
Însă, în ceea ce privește mijlocirea Maicii Domnului, nu trebuie să înțelegem, așa, simplist și mediocru că, Maica Domnului, se duce la Domnul Hristos pentru că este Fiul ei și-L roagă să facă minuni pentru noi, cei care ne rugăm ei. E ca și cum tu ai vrea să ajungi la directorul unei firme și cineva mijlocește pentru tine. Să avem grijă să nu înțelegem așa! În general, când îi cerem un lucru Maicii Domnului, să știți că ea ni-l dă. Nu se duce la Fiul ei și-l cere, după care vine și ni-l dă nouă! Nicidecum! Trebuie să ne amintim că sfinții sunt asemenea lui Dumnezeu. Dacă Dumnezeu are puterea de a face minuni, și sfântul are această putere; dacă Dumnezeu are puterea de a călăuzi pe oameni înspre Împărăția Lui, și sfinții au această putere ș.a.m.d.! De aceasta este Dumnezeul nostru atât de mare, pentru că vrea să ne facă asemenea Lui, plini de putere! Nici un dumnezeu, iubiți credincioși, nu este asemenea Dumnezeului creștinilor! Aici este cuprinsă taina iubirii nebune a lui Dumnezeu –pe rob îl face asemenea Stăpânului! Noi îi cinstim pe sfinți, pentru că Dumnezeu este în ei! Noi tot dumnezeirii ne închinăm când îi cinstim pe sfinți, pentru că sfinții sunt dumnezei prin har! Spune Domnul Iisus: Dacă Mă iubeşte cineva, va păzi cuvântul Meu, şi Tatăl Meu îl va iubi, şi vom veni la el şi vom face locaş la el.(Ioan 14:23). Sfinții au păzit cuvântul lui Dumnezeu, și dacă Domnul Iisus spune că Sfânta Treime locuiește în aceștia, cu siguranță că ei sunt plini de puterea lui Dumnezeu și pot face minuni asemenea Lui. De aceea repet: nu trebuie să înțelegem mijlocirea Maicii Domnului ca pe o intervenție pe lângă Fiul Său Care, chipurile, ar fi ca un împărat lumesc la care nu se poate ajunge decât prin mama sa. Nici vorbă! Mijlocirea Maicii Domnului înseamnă ajutorul pe care ea îl dă omului pe calea care duce spre Împărăția lui Dumnezeu.
Iubiți credincioși, poate unii dintre dumneavoastră vă întrebați de ce sunt atâtea sărbători, într-un an, închinate Maicii Domnului? Pentru că știți că avem Naşterea Maicii Domnului la 8 septembrie, Intrarea in Biserică a Maicii Domnului la 21 Noiembrie, Bunavestire la 25 Martie, Adormirea Maicii Domnului la 15 August, Zămislirea Sfintei Fecioare la 9 decembrie, Punerea veşmântului Maicii Domnului în raclăla 2 iulie; Punerea în raclă a brâului Maicii Domnului la31 august, Acoperământul Maicii Domnului la 1 octombrie și Izvorul tămăduirii care se sărbătorește vinerea în săptămâna luminată. Desigur că nu toate aceste zile sunt însemnate cu roșu în calendar, dar, iată că sunt 9 zile pe an în care ne aducem aminte în mod special de Maica Domnului. Și ne întrebăm de ce? Pentru că după Prea Sfânta şi de viaţă făcătoarea Treime, în ceruri, nu există altă persoană, altă faţă mai înaltă pe scara duhovnicească decât Maica Domnului.
Aşa ne învaţă Biserica lui Hristos şi toţi dumnezeieştii învăţători ai Bisericii. Deci, se cuvine să o cinstim și să-i închinăm atâtea sărbători, pentru că Dumnezeu a înălţat pe Maica Domnului la atâta slavă şi cinste veşnică, ca să fie mai cinstită decât Heruvimii şi mai slăvită fără de asemănare decât Serafimii (Axionul Maicii Domnului), adică mai presus de toate cetele îngereşti cu slava, cu puterea şi cu darul.
În încheiere, astăzi, când o sărbătorim pe Maica Domnului, să-i cerem ei ajutor, pentru că ea ne iubeşte mai mult chiar decât mama noastră; pentru că ea ne este aproape în timpul când noi suntem bolnavi, dar și atunci când asupra noastră se abat tot felul de necazuri şi suferinţe, și ori de câte ori o rugăm, ea ne ajută. Amin!
preot Nicolae Muntean
îmi cer scuze pt greselile de ortografie, am căutat să corectez, dar n-am putut
Cât despre Iad, iadul va fi pe pâmănt…potopul a fost pe pâmănt, Dumnezeu va curăța pâmăntul prin foc şi va rezulta noul pâmăntul pe unde va coboră cetatea Sfântă (Cortul Lui Dumnezeu cu oameni). plata păcatului este moartea, nu chinul veşnic…cei nemântuiți vor muri a doua oară si nu va mai fi înviere pentru ei
carnea (țârănă), sufletul (sângele), suflarea de viață (oxigenul). Domnul Isus Hristos Dumnezu însuşi şia dat sufletul pentru om şi pentru mine.
omul după ce moare, încetează să existe, nu vă rugați la oamenii care sau straduit să ducă o viață duhovnicească, ei nici nu ştiu măcar că sunt morți. Întăi vor învia cei morți în Hristos.
Ingeri nu acceptă închinarea, şi nici apostolii, toată închinarea se cuvine lui Dumnezeu
Este un singur mijlocitor între om şi Dumnezeu, Domnul Isus Hristos.