sfantul Ignatie Teoforul
Distribuie

Aducerea moaștelor Sfântului Mucenic Ignatie Teoforul de la Roma în Antiohia este prăznuită de Biserică cu mare bucurie, ca pe o sărbătoare, întrucât acestea sunt ca un izvor de puteri dumnezeiești în viața creștinilor.

Sfântul Ignatie, purtătorul de Dumnezeu (Teoforul), a fost episcop in marea cetate a Antiohiei, pe vremea lui Traian, împăratul romanilor (98-117). Era ucenic al Sfântului Ioan Evanghelistul, trăgându-se din lumea grecească, de curând venită la credința lui Hristos. Deci, fiind prins pentru credința sa, pe vremea lui Traian împăratul, a fost osândit sa fie mâncat de fiare in circul de la Roma. De alta parte, cele șapte scrisori ramase de la el, ne arata cât de încredințat era el, ca, numai suferind moartea de mucenic, poate fi cineva ucenic cu adevărat al lui Hristos. Si, așa a și fost fericitul sau sfârșit.

Dar viața lui, lucrarea lui pentru răspândirea credinței și sfârșitul călătoriei lui în lanțuri, ca osăndit, de la Antiohia la Roma, le serbăm în fiecare an la 20 decembrie.

Astăzi, 29 ianuarie, facem pomenire numai de aducerea sfintelor lui moaște de la Roma la Antiohia.

Ca, îndată după ce fiarele i-au sfâșiat și i-au mâncat trupul, împlinind astfel dorința Sfântului, creștinii din Roma și cei care-l însoțiseră din Antiohia la Roma, au adunat cu grijă oasele mai mari ce rămăseseră și le-au pus, mai întâi, cu cinste, într-un loc însemnat, afară din cetate. Dar, nu după multă vreme, tot sub împărăția lui Traian, aceste sfinte moaște, pentru întărirea și mângâierea păstoriților Sfântului episcop, au fost trimise din Roma în Antiohia. Și a fost călătoria aceasta a lor cu multă slavă pentru creștini, toți dorind să le cinstească.

Și au fost puse întâi în cimitirul de lângă poarta Dafne din Antiohia, iar pe vremea împărăției lui Teodosie cel Tânăr, au fost așezate într-o biserică din cetate, ce purta numele Sfântului, și erau cinstite ca un izvor de puteri dumnezeiești în viața creștinilor. Dumnezeului nostru, slava!

Troparul Sfântului Sfințit Ignatie Teoforul, glasul al 4-lea Și părtaș obiceiurilor și următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învățând și cu credința răbdând până la sânge, Sfințite Mucenice Ignatie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Distribuie
Un comentariu la „Aducerea moaștelor Sfântului Mucenic Ignatie Teoforul”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *