Distribuie

O femeie nu voia să aibă copii. La spovedanie nu-i spunea duhovnicului că lua pilule contraceptive. După câțiva ani însă, preotul a întrebat-o:

— Ce e cu voi de nu aveți copii? Aveți probleme cu sănătatea?

— Nu, părinte.

Soțul femeii era de față:

— Nu, părinte, suntem sănătoși. Dar dacă nu pot s-o conving… Duhovnicul meu m-a oprit de la împărtășanie pentru asta, dar dacă sfinția voastră îi îngăduiți…

— Eu? Eu nu îngădui așa ceva. Preoții nu pot fi îngăduitori cu păcatul. Nu știam nimic. Of, de asta e bine ca amândoi soții să aibă același duhovnic, să fie călăuziți pe același drum, nu unul într-o parte și unul în alta.

Femeii îi spuse:

— Îți dau dezlegare să mergi la duhovnicul soțului tău. Și cât de curând vreau să aud că ai rămas însărcinată. Terminați cu prostiile!

Femeia s-a dus la duhovnicul soțului ei și a început să ducă o viață creștină. A făcut prima spovedanie completă din viața ei. Și apoi a renunțat să mai ia pilule contraceptive. Au trecut câteva luni și a rămas însărcinată.

Nu după mult timp însă, în viața lor au început să apară tot felul de necazuri și ispite. Întâlnindu-se pe stradă cu fostul ei duhovnic, l-a întrebat:

— Părinte, cum se face că înainte toate ne mergeau bine, iar acum avem din ce în ce mai multe probleme?

— Înainte, când vă fereați să faceți copii, adică fugeați de una dintre cele mai importante cruci ale familiei, dracii vă lăsau în pace. Pentru că dragostea egoistă în care trăiați era de ajuns ca să vă pierdeți mântuirea. Acum însă, când ați înțeles că trebuie să faceți copii, când așteptați un copil, începeți să mergeți pe drumul cel bun. Înainte, toate faptele voastre bune erau puse în umbră de lașitatea voastră, de frica voastră de a avea copii care să vă stânjenească, copii care să vă mănânce timpul. Acum, dracii se luptă cu voi, pentru că știu că mergeți pe calea mântuirii. Ar trebui să vă bucurați că aveți necazuri. E semn bun. E semnul că Dumnezeu vă învață să urcați pe scara raiului.

Povestit-a unul dintre părinți că un călugăr iubitor de osteneli lua aminte de sine, dar s-a întâmplat că s-a lenevit puțin. Și, pe când se lenevea, prihănindu-se zicea: „Suflete, până când te lenevești de mântuirea ta și nu te temi de judecata lui Dumnezeu? Vezi, nu cumva să fi apucat în lenevirea aceasta și să te dai chinurilor celor veșnice!” Acestea zicând întru sine, se ridica la lucrul lui Dumnezeu. Într-una dintre zile, însă, făcându-și pravila, au venit dracii si l-au tulburat. Iar el a zis către ei: „Până când mă necăjiți? Nu vă îndestulați cu lenevirea vremii celei trecute?” Zis-au lui dracii: „Când erai în lenevire, nici noi nu aveam grijă de tine. După ce te-ai sculat asupra noastră, și noi ne-am sculat asupra ta.” Aceasta auzind fratele, se îndemna pe sine la lucrul lui Dumnezeu și sporea cu darul lui Hristos.

Danion Vasile; Patericul mirenilor

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *