Cuvânt de folos

Cuvintele sunt cărările faptelor

Când practicăm o patimă pentru mult timp să nu așteptăm să ne izbăvim pe dată de ea

Distribuie

Părinte, sunt alcoolic, iar prietenul meu de alături are patima jocurilor de noroc. Cum să scăpăm de acestea?


Hmmm, este foarte simplu doar dacă vă doriți. Noi toți suntem curvari, adulterini, alcoolici, criminali sau hoți, dar bunul Dumnezeu ne ridică și ne ține cu o curea, și astfel patimile din noi vor fi într-o stare de amorțeală. Dar dacă Hristos lasă puțin cureaua destinsă, să vezi atunci cum o să ajungem… de râsul curcilor! Avem în noi două organe, unul este bun și este semănat cu flori din Rai. Celălalt este rău și este semănat cu neghină și spini.


Avem în mână furtunul și udăm cu el unde vrem, fie florile, fie neghina. Fie virtuțile, fie patimile. Dacă uzi virtuțile, neghina se va usca de la sine, fără să faci tu ceva. Folosește-ți energia pentru bine, și patimile se vor vesteji de la sine și se vor usca.


A mers odată un alcoolic la un preot ca să se spovedească. După ce i-a destăinuit patima, duhovnicul i-a dat sfaturi duhovnicești și un program de rugăciune, fără să-i zică ceva legat de această patimă. Creștinul s-a ținut cu adevărat de acest program și astfel a scăpat de tot de această boală persistentă. Mintea lui s-a îndreptat pur și simplu, fără vreun efort psihic spre flori, și nu spre spini. După puțină vreme se duce iar la duhovnic și-l întreabă cu nedumerire:


Părinte, de vreo câteva zile nu știu ce am pățit.


Ce-ai pățit?


– M-am ținut de programul dumneavoastră și totul merge bine. Și beau și-un păhărel de vin la masă. Dar când să-l beau și pe-al doilea, nu mai pot! Ceva mă ține parcă, și nu-l mai beau. Oare ce-am pățit? Cumva m-am… îmbolnăvit?


Când practicăm o patimă pentru mult timp să nu așteptăm să ne izbăvim pe dată de ea. E nevoie de multă răbdare și pocăință, și aici ascunde și smerenia. Oare crezi că nu poate Dumnezeu să îți dea harul Său ca s-o tai imediat? Însă te lasă să lupți și tu, ca să ți se smerească cugetul îngâmfat, pentru că toate patinele sufletului și ale trupului au ca fundament mândria. Să spunem că ai practicat o patimă timp de 15 ani. Nu te mira dacă mai trec încă 15 ani ca să o depășești! Patimile sunt ca kilogramele în corpul uman. Le dobândești încet-încet și cu ușurință, dar după aceea le dai jos cu greu și cu multă răbdare și insistență.


Foarte înțelept gândeau și strămoșii noștri antici: „Nimic prea mult”. Într-adevăr, întrecerea măsurii și exagerările sunt de la diavol. Chiar și o virtute, care este izolată și monopolizată, se poate transforma în rău. De exagerări ne ferește ascultarea de duhovnic. Și pentru că omul neascultător poate să se supună în în cele din urmă multora, tot neascultător rămâne, deoarece face jocul gândurilor și al exagerărilor sale. Să iubim măsura cea după Hristos și ascultarea cea după Hristos.


preot Dionisos Tambakis

Distribuie