Distribuie

Dumnezeieștile Liturghii se oficiază în Biserica Ortodoxă de sfințiții liturghisitori după Liturghier. În această carte se cuprind Dumnezeieștile Liturghii ale Sfinților Ierarhi: Ioan Gură de Aur, Vasilie cel Mare și Grigore Dialogul…

● Prima carte a Sfintelor Liturghii s-a scris de primul Episcop al Ierusalimului, Sfântul Apostol Iacob, fratele Domnului. Acesta a fost fiul lui Iosif – logodnicul Maicii Domnului – făcut cu soția cea dintâi, anume Salomia, cu care a avut șapte copii: patru feciori și trei fete.

Această Sfântă Liturghie a fost înflorită treptat de urmașii săi, după rânduiala stabilită de el, de care s-a servit în timpurile apostolice Biserica Ierusalimului și alte Biserici răsăritene.

Liturghia Sfântului Iacob este oficiată de două ori pe an: în ziua prăznuirii Sfântului Apostol Iacob, 23 octombrie, respectiv în Duminica dinaintea Nașterii Domnului, când sunt prăznuiți strămoşii după trup ai Mântuitorului Hristos.

Liturghia Sfântului Vasilie cel Mare, este o prescurtare a Liturghiei Sfântul Apostol Iacob. Liturghia Sfântului Vasilie cel Mare se face de zece ori pe an și anume în Ajunul Crăciunului; în ziua de prăznuire a Sfântului Vasile cel Mare, pe 1 ianuarie; în Ajunul Bobotezei; în primele cinci duminici din Postul Mare; în Joia Mare și în Sâmbăta Mare.

Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, este ceva mai mult prescurtată decât a Sfântului Vasilie cel Mare și este săvârșită cel mai des în Biserica Ortodoxă.

Liturghia Sfântului Grigore cel Mare sau Liturghia Darurilor mai înainte Sfințite se slujește în săptămânile postului mare (Vezi Can. 49 și 51 Sin. Laodiceea), afară de sâmbăta și duminica, când, după rânduială se slujește Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a Sfântului Vasilie cel Mare. Sfântul Agneț cu care se slujește această Sfântă Liturghie, se scoate și se sfințește mai-nainte, în zilele în care se slujește Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur sau a Sfântului Vasilie cel Mare.

Distribuie
Un comentariu la „Câte feluri de Liturghii ortodoxe sunt?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *