Originea și natura Îngerilor
Din Sfânta Scriptură aflăm că Îngerii sunt ființe create, netrupești, care nu cunosc patimile și slăbiciunile omenești: Căci, când vor învia din morți, nici nu se mai însoară, nici nu se mai mărită, ci sunt ca îngerii din ceruri (Mc. 12, 25).
Îngerii sunt creați de Dumnezeu. Când în psalmul 148 tuturor Îngerilor lui Dumnezeu și întregului Univers li se poruncește să-L slăvească pe Domnul: Lăudați-L pe El toți îngerii Lui, lăudați-L pe El toate puterile Lui. Lăudați-L pe El soarele și luna, lăudați-L pe El toate stelele și lumina. Lăudați-L pe El cerurile cerurilor și apa cea mai presus de ceruri (PS. 148, 2-4) – următorul stih, al 5-lea, lămurește de ce trebuie să-L slăvească: Să laude numele Domnului, că El a zis și s-au făcut, El a poruncit și s-au zidit. Apostolul Pavel a spus că Îngerii au fost creați (el enumeră cetele îngerești, despre care este vorba mai jos): Pentru că întru El au fost făcute toate, cele din ceruri și cele de pe pământ, cele văzute, și cele nevăzute, fie tronuri, fie domnii, fie începătorii, fie stăpânii. Toate s-au făcut prin El și pentru El (Col. 1, 16).
Din Sfânta Tradiție (a cărei parte scrisă este Sfânta Scriptură – Biblia), care a pecetluit lucrarea Duhului Sfânt în Biserică, aflăm că toată lumea îngerească, creată înainte de zidirea omului și a întregii lumi văzute, a fost înzestrată cu mari daruri și însușiri desăvârșite. Îngerii, asemeni oamenilor, au voință liberă. Ei pot întrebuința în rău această voință liberă și pot cădea în păcat. Aceasta s-a și întâmplat cu unul din îngerii cei mai de seamă – cu luceafărul, care a deschis în sine izvorul răului și al mândriei și s-a răsculat împotriva Creatorului său.
Lumea duhovnicească s-a zdruncinat și o parte din îngeri au mers după luceafăr. În acel moment din rândul îngerilor a ieșit Arhistrategul (adică strategul suprem, care comandă puterile cerești) Mihail și a grăit: „Nimeni nu este ca Dumnezeu!” – adresând aceste cuvinte tuturor îngerilor. Prin aceste cuvinte ș el a arătat că Îl recunoaște doar pe Unul Dumnezeu, și Creatorul și Stăpânul întregului Univers.
Lupta a fost grea, căci luceafărul era înzestrat cu însușiri mari și desăvârșite. Însă puterile binelui au biruit și luceafărul a fost doborât din cer împreună cu toți adepții lui. Cum ai căzut tu din ceruri, stea strălucitoare, fecior al dimineții! Cum ai fost aruncat la pământ, tu, biruitor de neamuri! Tu care ziceai în cugetul tău: „Ridica-mă-voi în ceruri și mai presus de stelele Dumnezeului celui puternic voi așeza jilțul meu! În muntele cel sfânt voi pune sălașul meu, în fundurile laturii celei de miazănoapte. Sui-mă-voi deasupra norilor și asemenea cu Cel Preaînalt voi fi”. Și acum, tu te pogori în iad, în cele mai de jos ale adâncului! (Isaia 14, 12-15). Iar Arhanghelul Mihail a rămas conducătorul întregii lumi îngerești, credincioase lui Dumnezeu.
Îngerilor căzuți li s-a luat posibilitatea de a pătrunde în sferele înalte ale Universului. Apostolul Petru spune despre ei: Dumnezeu n-a cruțat pe îngerii care au păcătuit, ci, legându-i cu legăturile întunericului în iad, i-a dat să fie păziți spre judecată (2 Pet. 2, 4). Iar ei toată răutatea lor și-au îndreptat-o spre oameni și, în primul rând, spre cei ce cred în Dumnezeu. Îngerii, care au rămas credincioși Creatorului lor și alcătuiesc oastea Arhistrategului Mihail, atât de mult s-au întărit în bine încât păcatul a devenit cu neputință pentru ei. Nu pentru că ei, având voință liberă, nu pot încălca voia lui Dumnezeu, ci, pur și simplu, pentru că nu voiesc să facă acest lucru, nu voiesc să păcătuiască.
Îngerii sunt cei mai apropiați slujitori ai lui Dumnezeu, ei propovăduiesc măreția lui Dumnezeu și vestesc voia Lui oamenilor. Ei păzesc state întregi, și localitățile lor, și pe fiecare om în parte. Ei ne apără de nenorociri și ne întăresc în virtuți, ne învață lupta cu duhurile rele, ne ajută în această luptă, se bucură când împlinim voia lui Dumnezeu și suferă amarnic când Îl supărăm pe Dumnezeu cu păcatele noastre.
Mii de mii și miriade de miriade
Câți Îngeri a creat Domnul? Biblia, desigur, nu ne dă o cifră exactă, însă ne arată că există o mulțime nenumărată de ființe îngerești. Astfel, Apostolul și Evanghelistul Ioan Teologul în Apocalipsă vorbește despre faptul că a văzut zeci de mii de zeci de mii și mii de mii de Îngeri de jur împrejurul tronului lui Dumnezeu în cer (Apoc. 5, 11). Până la Ioan Teologul o mărturie asemănătoare ne dă proorocul Daniel: mii de mii Îi slujeau („Celui vechi de zile”, adică Creatorului) și miriade de miriade stăteau înaintea Lui (Dan. 7, 10). Să ne aducem aminte că o miriadă înseamnă zece mii; dar, cu siguranță, aceste sute de milioane stau înaintea noastră ca exemplu al unui număr nedefinit de mare.
Tâlcuind această istorisire biblică despre mulțimea nenumărată a Îngerilor, Sfântul Chiril al Ierusalimului spune că pământul nostru este doar un punct în cer. Și, pe cât de mare este cuprinsul cerului față de pământ, pe atât de mare și nenumărată este și mulțimea locuitorilor cerești față de locuitorii
Trebuie să observăm că mulțimea aceea mare, văzută de Daniel și Ioan, era alcătuită din Sfinții Îngeri, care slujeau lui Dumnezeu. Din ea nu făceau parte îngerii căzuți, îngerii care au mers după satana și au început să-i slujească lui. Așadar, Biblia afirmă existența unei mulțimi nenumărate de Îngeri.
Evghenie Gonciarov; Păzește-ți casa de rău
[…] slavă și slavoslovie, și puterea și stăpânia și închinăciunea, de la toate neamurile și noroadele cerești și pământești, în tot veacul și în veci, împreună cu Tatăl și cu Sfântul Duh. […]