Distribuie

Părinte Tadei, câți oameni se vor mântui?

Părintele Tadei: „Păi, Domnul știe! Domnul vrea ca toți să se mântuiască. Toți suntem chemați. Dar mulți sunt cei chemați, puțini aleși! Să ne rugăm Domnului să fim în rândul aleșilor Săi. Să nu ne părăsească, căci suntem slabi. Suntem firi atât de iubitoare de lumea aceasta! Nu suntem ca îngerii. Îngerii nu se îndrăgostesc de lucruri.

Dar noi, orice vedem că ne ajută și e după gustul nostru, degrabă am vrea să fie al nostru. Și de îndată ce-l dobândim, degrabă ne plictisim de lucrul acela. Și numai pentru puțin timp, și de îndată trecem la alt lucru. Am dori altceva. Și niciodată nu suntem mulțumiți de aceste simțăminte ale noastre.

Dacă noi suntem astfel, ce să așteptăm de la semenii noștri — când noi suntem atât de nestatornici? Acum una, mâine alta, poimâine a treia… Așadar, trebuie să ne lipim de ceea ce este neclintit. Noi căutăm reazem aici pe pământ, și fiecare sprijin piere. Nu avem acel sprijin care să fie neschimbător, statornic. Singurul astfel de sprijin este Domnul. El este neschimbător, același, în veci. Și cine nădăjduiește în El nu va fi rușinat!

Să ne amintim cum vorbea Sfântul Simeon despre sine: „Eu nu am ținut îndelungate posturi, nu am petrecut fără de somn nopți, nu am dormit pe pământul gol, nici alte osteneli nu am săvârșit. Ci numai am căutat la neputința mea și am umilit pre mine însumi, și Domnul m-a mântuit.

Starețul Tadei de la mănăstirea Vitovnița; Pace și bucurie în Duhul Sfânt

Distribuie
Un comentariu la „Câți oameni se vor mântui?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *