mar. apr. 20th, 2021

Cuvânt de folos

Cuvintele sunt cărările faptelor

Ce? Se compară copilăria pe care am trăit-o eu cu ce trăiesc copiii de azi?

Părinte, sunt multe deosebiri între copilăria pe care ați trăit-o Sfinția Voastră și copilăria pe care o trăim noi astăzi?

Educația creștinească și morală a copilului, astăzi, nu o mai poate oferi decât familia. Instituțiile de învățământ, din păcate, s-au transformat în factori anticreștini de modelare a copilului. Te învață să fii în pas cu știința raționalistă și cu lumea păcătoasă. Școlile, până și grădinița, au un scop satanic, de a te abate de la linia creștină – nu cumva să ajungi duminica la Biserică, îți găsesc ei de lucru.

Îmi amintesc pe vremea mea, învățătorii îndoctrinați stăteau și păzeau poarta Bisericii, nu cumva să ne prindă că pierdem timpul pe acolo. În loc să facem rugăciune de începere a orelor, noi cântam Internaționala pompos, cu marș în cadență și asta nu mai era pierdere de timp. Venea inspectorul și-ți spunea: „Ia treci la marș!” Atâta le trebuia profesorilor să nu se ducă, îi tăia salarul. Și din pricina aceasta toate mergeau strună, și primarul, și directorul, toți oamenii îndoctrinați, – intrau în lumea partidului. Dar să știți că elita partidului, la început, era formată din toate scursurile societății, oameni care puteau fi mituiți.

Ce? Se compară copilăria pe care am trăit-o eu cu ce trăiesc copiii de azi? Era o viață în sângele nostru încât nicio molimă nu se atingea de noi. Nu ne îmbolnăveam așa ușor și nici nu luam atâtea medicamente cum iau copiii de azi. Copilăria — aceasta a fost singura perioadă tihnită din viața mea, că după aceea…. Copilăria asta frumoasă și bogată pe care am trăit-o eu m-a ajutat să îndur multe din încercările pușcăriei. Căci am observat că cei care erau crescuți la țară, la munte, erau mai viguroși și au rezistat torturilor și regimului sever. Pe când cei crescuți la orașe, repede se ofileau și-și dădeau duhul, săracii…

Când văd pârâul acesta, îmi amintesc de frumusețea jocurilor noastre, de pofta noastră de viață care te ajută să crești sănătos sufletește, o viață simplă, fără artificialitățile și modernismele de azi. Păi, ce bucurie era pe mine când prindeam pește în pârâu, când mergeam cu scândura la pescuit pe lacul Bicaz, de dădeam fiori părinților, acasă!

părintele Justin Pârvu; Ne vorbește părintele Justin