Cuvânt de folos

Cuvintele sunt cărările faptelor

Cele opt pricini de neputrezire a morților

Neputrezirea mortilor
Distribuie

Sunt opt pricini de neputrezire a morților:

I. Prima pricină este atunci când veți găsi mort în groapă și carnea a putrezit toată, dar oasele stau prinse între ele ca la copăcel. Acela nu-i sub blestem. Acela-i om tare din fire, care nu putrezește 40-50 de ani. De aceea este așa.

II. Când vei găsi mort în groapă neputred și este exact cum l-ai pus, acela n-a putrezit din cauza pământului. Este pământ unde nu putrezește mortul, dacă nu-l muți. Acolo pământul are chimicale și nu dă voie să putrezească nimic.

Aceste neputreziri sunt firești, dar sunt și putreziri mai presus de fire:

III. Când vei găsi mort în mormânt neputred și carnea pe el este mucedă ca buretele și albă, acela este om care a fost blestemat de dumnezeieștile pravile. El a avut canon mare la spovedanie pentru păcate mari și nu l-a făcut.

IV. Când vei găsi mort în groapă neputred și este negru și umflat ca toba și părțile dinainte nu-s putrede, iar cele dinapoi sunt putrede, acela este blestemat de preot sau de arhiereu.

V. Când vei găsi mort în groapă neputred și n-au putrezit nici hainele pe el, nici sicriul, nimic, nimic, și-i crește barba, cum s-a întâmplat la cel de la Huși, și-i cresc unghiile, acela a făcut nedreptăți și a furat. Acesta nu putrezește până nu-l dezleagă un arhiereu. Iar dacă îl dezleagă și arhiereul și tot nu se desface, atunci el este blestemat de săraci, fiindcă a luat avere de la săraci. Și până nu dau neamurile lui înapoi atât cât a luat el, nu putrezește și tot în iad se muncește și nici arhiereul nu-l poate dezlega.

VI. Când vei găsi mort în mormânt neputred și pielea pe el este ca floarea de bostan, galbenă, și limba-i galbenă și îi cresc unghiile și-i crește barba și părul, acesta este sub anatema, sub cea mai grea pedeapsă a Bisericii. Acesta, din două pricini este așa: sau a hulit pe Dumnezeu și pe preoți și s-a lepădat de credință, sau a trăit în preacurvie de gradul I – tatăl cu fiica sau băiatul cu mama sa, adică incest. Aceștia cad sub anatema, cea mai grea pedeapsă a Bisericii.

VII. Când vei găsi mort în groapă căruia nu i-a putrezit mâna sau piciorul, acela a lovit pe tatăl sau pe mama sa și a amărât foarte tare pe părinții săi și a fost blestemat de ei și (nicidecum) nu s-a spovedit la duhovnic de acest păcat și nu a luat dezlegare, când era în viață.

VIII. Iar când vei găsi om neputred și-i ușor ca o pană și miroase frumos tare, și-i foarte vesel la față și face minuni, acela sunt sfinte moaște, cum a fost și cu Sfântul Ioan Hozevitul la Ierusalim, care l-au găsit după 20 de ani, nu numai neputred, dar a făcut și minuni.

Iată care sunt semnele la trupurile afurisite:

– sunt nedezlegate;

– sunt deformate și urâte;

– sunt greu mirositoare și prea puturoase;

– sunt umflate ca toba;

– provoacă spaimă și cutremur privirii.

Iar la sfintele moaște sunt aceste semne: sunt nestricăcioase;

– sunt binemirositoare;

– sunt uscate și ușoare;

– sunt vesele la vedere;

– nu provoacă frică, ci bucurie duhovnicească;

– izvorăsc din ele felurite minuni.

Cleopa Ilie, Ne vorbește părintele Cleopa vol. 8

Distribuie