Distribuie

Dumnezeu pedepsește și iarăși vindecă; înalță și pogoară. Cine se poate împotrivi voii Domnului? Dacă Dumnezeu vrea să suferim, înseamnă că are un scop mântuitor pe care noi, cei pământești, nu putem să-l vedem cu ochi proorocești de mai înainte. În timp ce răbdarea și smerenia cu care răbdăm ispita va aduce întotdeauna, da, întotdeauna, un folos.

Ridică, fiul meu, crucea ta și să știi că toate cele pe care le suferim Dumnezeu le cunoaște și, ca un Părinte adevărat, încearcă în orice chip ca Iisus Hristos să ia chip în noi.

Vrea să suferim, deoarece știe ce a pregătit în Ceruri pentru fiii Săi care suferă. Dacă însâ nu le va trimite acestora necazuri, aceștia vor fi nedreptățiți pentru că se vor lipsi în felul acesta de bunătățile cele negrăite din Cer. Cu cât suferim mai mult, cu atât mai frumoasă cunună ni se împletește.

Să nu crezi niciodată că ai demon. Să nu te înșele niciodată un astfel de gând. Multor monahi li se întâmplă aceasta atunci când se îmbolnăvesc. Așa a rânduit Dumnezeu, că atunci când se îmbolnăvește trupul să pătimească împreună și sufletul. Iar când suferă sufletul, să se ofilească și trupul și să se întristeze.

Ispititorul te-a zavistuit, fiul meu, dar să facem răbdare, ca el să plesnească, iar Dumnezeu să se slăvească. Vor trece toate, la fel și iarna, și va răsări dulcea primăvară a sănătății. Atunci te vei bucura și vei spune: „Bine este mie că m-ai smerit, ca să învăț îndrepturile Tale„.

Cine nu simte durere atunci când este operat? La fel, cine nu suferă atunci când se retrage Harul și vin mii de gânduri necurate? Dar astfel a rânduit dumnezeiasca înțelepciune să lucreze pentru îndreptarea sufletului.

Așa cum anotimpurile –  primăvara, vara, toamna, iarna –  urmează unul celuilalt, tot astfel se petrece și cu anotimpurile duhovnicești. Pleacă unul, vine celălalt și astfel sufletul se obișnuiește cu toate schimbările duhovnicești, devenind înțelept și încercat. Iar această experiență este un har care ține sufletul în timpul înfricoșătoarelor schimbări.

Căci numai răbdarea și îndelunga-răbdare aduc pace și gânduri folositoare. Atunci dobândim folos din ispită și devenim mai înțelepți și mai încercați.

Distribuie
Un comentariu la „Cu cât suferim mai mult, cu atât mai frumoasă cunună ni se împletește”
 1. Doamne ai grijă de toată suflarea!
  Luminează mintea tuturor, să se întoarcă cu smerenie la Tine.
  Iartă Doamne pe cei ce au greșit.
  Nu există om să nu greșească,
  ajută Doamne să se mântuiască toată suflarea prin Puterea Ta.
  Doamne Ajută!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *