pilda cu cuiele bătute în ușă
Distribuie

Pilda cu cuiele bătute în ușă. Un tată avea un fiu tare neascultător. De fiecare dată când venea acasă, fiul aducea cu el și vestea despre o nouă năpastă sau necaz pe care l-a făcut. Aproape deznădăjduit, tatăl s-a gândit la o metodă de a atrage atenția fiului său, spre cele bune, și și-a zis în sine astfel:


– Voi bate câte un cui în tocul ușii pentru fiecare necaz sau greșeală a fiului meu


Astfel, a început tatăl cel îndurerat să bată aproape în fiecare zi câte un cui în tocul ușii. Când tocul ușii s-a umplut de cuie, încât cu greu se mai putea găsi un locșor pentru a mai bate un nou cui, tatăl și-a chemat fiul și, arătându-i locul cu pricina, i-a zis:


– Uite, fiule, aici am bătut cate un cui, pentru fiecare greșeală a ta!


Văzând și înțelegând cele ce făcea tatăl său, fiul s-a mâhnit mult în inima lui, pentru durerea tatălui. Privind spre mulțimea cuielor, fiul a hotărât să-și răscumpere fiecare greșeală cu câte o faptă bună. După prima faptă bună, el și-a chemat tatăl în fața ușii, rugându-l să scoată un cui. După a doua faptă bună, el a mai scos încă unul, și tot așa, până la cel din urmă cui.


În ziua în care a fost scos și ultimul cui din tocul ușii, tatăl și-a îmbrățișat fiul, bucurându-se împreună cu el. Pentru a-l face însă pe acesta să ia aminte, ca nu cumva să revină la greșelile sale cele dintâi, ci mai mult să rămână în faptele cele bune, tatăl sau a mai spus:


– Mă bucur mult fiule, văd cum toate cuiele au fost scoase, însă să luăm aminte, găurile făcute de acestea au rămas! Când îi spui omului o vorbă rea sau îi pricinuiești necazuri, în sufletul lui rămâne o rană la fel ca aceste găuri.

Distribuie