Lumanari aprinse
Distribuie

Moartea pentru cei necredincioși este sfârșitul, însă pentru cei credincioși este începutul.

Noi ne îngrijim doar de noi. Noi să trăim bine și liniștiți… Și astfel uităm de durerea și de frământarea prin care trec frații noștri de lângă noi. Ce să mai zicem de cei care au murit?

Cum putem, totuși, dormi așa de nepăsători când există atâta durere și necaz Ia cei vii, dar și Ia frații noștri cei adormiți? Să ne rugăm în fiecare zi Ia Dumnezeu în acest fel:

Pomenește, Doamne Iisuse Hristoase, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Tale, Născătoare de Dumnezeu și Fecioara Maria, pe robii tăi, cei din toate vremurile și din tot locul stăpânirii Tale, pe fiii Tăi cei adormiți, iartă-le, odihnește-i și învie-i pe ei cu sufletul și cu trupul, spre Învierea vieții în ziua Ta cea de pe urmă. Pomenește încă și pe robii Tăi aceștia: pe cei adormiți care ne-au întristat; pe cei adormiți care au fost întristați de noi păcătoșii; pe cei adormiți care ne-au iubit și ne-au făcut bine; pe creștinii ortodocși care n-au avut parte de îngropare; pe cei disprețuiți și uitați pe care nu-i pomenește nimeni; pe cei care s-au săvârșit pentru credință și pentru patrie; pe cei care s-au mutat în această viață până în ceasul de acum; pomenește pe prietenii și pe rudele noastre; pe cei care s-au săvârșit în războaie sau care au murit de moarte năprasnică; pomenește pe copiii avortați și-i miluiește pe ei; și pomenește pe tot sufletul care se chinuie în iad și nu poate ieși.” Așa să ne rugăm pentru cei plecați din această viață, și măcar o dată pe zi să spunem aceste cuvinte că mult ajutor au pentru cei adormiți.

Așa cum ne învață un tropar al Bisericii: ”Când dobândim lumea, ne sălășluim în mormânt”. Adică după ce am reușit să câștigăm această lume, chiar atunci plecăm din ea, mergând Ia un metru sub pământ, adică în mormânt.

În mormânt nu putem spune niciun ”Doamne, miluiește”, nu putem face nicio faptă bună. Prin urmare, ceea ce putem face este… aici și acum. Să ne ajute Dumnezeu să ne putem ruga și pentru cei dragi nouă adormiți în Domnul. Amin.

Distribuie
Un comentariu la „Cum să ne rugăm pentru cei plecați din această viață?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *