cuvinte ziditoare de suflet
Distribuie

Îndrăgește rugăciunea necontenită, pentru ca inima ta să se lumineze. Nu iubi trândăvia, ca să nu te întristezi, când vei ajunge la învierea morților. Păzește-ți limba pentru ca inima ta să se lumineze. Nu iubi lenea și frica de Dumnezeu se va sălășlui întru tine. Miluiește cu dărnicie pe cel ce se află în nevoie, pentru ca să nu te rușinezi în adunarea Sfinților și de bunătățile lor. Urăște pofta mâncărurilor, ca să nu te stăpânească animalicul patimilor.

Grăbește-te la lucrul tău, ca să nu te sfâșie fiarele sălbatice. Nu iubi vinul, ca să nu te lipsești de bucuria lui Dumnezeu. Iubește pe cei credincioși, ca printr-înșii să fii și tu miluit. Cinstește pe Sfinți, ca râvna lor să te mănânce (Psalmul 68, 11). Adu-ți aminte de împărăția cerurilor, pentru ca dorirea ei să te tragă la ea. Cugetă la gheenă, ca să urăști lucrurile ei. În fiecare zi, sculându-te dimineața, adu-ți aminte că vei da seama lui Dumnezeu de tot lucrul și nu vei greși împotriva Lui și frica Sa se va sălășlui întru tine. Pregătește-te pentru întâlnirea cu El și vei face voia Lui.

Osândește-te aici în fiecare zi, pentru lipsurile tale, și nu te vei teme la înfricoșatul ceas al morții. Frații tăi să vadă lucrurile tale cele bune și să fie aprinși de dorința de a le urma. Cercetează-te în fiecare zi ce patimi ai biruit și nu te încrede în tine, căci cu milostivirea și puterea lui Dumnezeu ai biruit.

Nu te socoti drept, până la cea din urmă suflare. Nu gândi cu mândrie că ești bun, fiindcă nu poți avea încredere în vrăjmașii tăi. Nu fi fără de grijă pentru tine, cât mai ești în viață, până ce vei scăpa de toate puterile întunericului.

Ia aminte, frate, la duhul care aduce omului întristarea, că fără număr sunt cursele lui, pentru a te face neputincios. Întristarea după Dumnezeu e bucurie, dacă te afli în căile Lui. Iar cel ce-ți zice: „Unde vei merge, că nu este pocăință pentru tine?” acela este de la vrăjmașul, care îndeamnă pe om să lase înfrânarea. Dimpotrivă, întristarea după Dumnezeu nu-și pune nădejdea în om, ci zice: „Nu te teme, mergi înainte; Dumnezeu știe că omul este neputincios și-l întărește

cuviosul Isaia Pustnicul; Asketiconul

Distribuie
Un comentariu la „Cuvinte ziditoare de suflet ale lui Isaia Pustnicul”
  1. Dumnezeu ne iubește
    Doamne miluiește-ne pe noi păcătoșii și ne iartă pentru greșelile care le facem ,mai ales fără se ne dam se
    a

    ma pe moment!😇

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *