Dum. oct. 18th, 2020

Cuvânt de folos

Cuvintele sunt cărările faptelor

Demonii recunosc de ce anume se tem și ce le place

În urmă cu 20 de ani, pe când trăia Ioan, care era într-adevăr cel mai credincios și mai înaintat în iubirea celor dumnezeiești dintre cei care acum ocupă locul lui, cel așa numit Vostrinos, care a devenit hartularios (director al Arhivelor Statului sirian) din Damasc și care a adus în Sfintele Biserici pacea și a încetat tulburarea, s-a întâmplat să fie trimis în interes de serviciu, de așa-numitul consilier de atunci, în regiunea Antiohiei Siriei. Acolo existau patru fete demonizate, care spuneau multe, prin lucrarea diavolului, și pe care localnicii le aduceau la Fericitul Ioan, pe care l-am menționat înainte.

Când el i-a auzit pe demoni spunând multe lucruri prin gura acestor fete, în limba siriacă, le-a întrebat despre multe și felurite subiecte, care contribuie la folosul sufletesc…

Așadar, acel fericit om le-a întrebat (de fapt i-a întrebat pe demoni – n. trad), dacă se tem de rugăciunile Tatăl nostru, Cel ce locuiești în ajutorul Celui Preaînalt și Cu noi este Dumnezeu. Și fetele au răspuns: „Aceste rugăciuni ale voastre sunt folositoare.” Apoi Fericitul Ioan a vrut să le întrebe despre rugăciunea Să învieze Dumnezeu și să se risipească vrăjmașii Lui, însă, de îndată ce el a început să spună aceste cuvinte, demonii au început să strige și i-au spus: „Nu mai spune aceste cuvinte, pentru că altminteri nu îți vom mai răspunde nimic altceva. Pentru că în întreaga Sfântă Scriptură nu mai există un alt cuvânt care să nimicească precum acesta, (toată) puterea noastră.

Schimbând atunci subiectul, Fericitul Ioan i-a întrebat pe demoni: „Care sunt lucrurile creștinilor de care vă temeți?’‘ Iar ei i-au spus: „Întradevăr, voi aveți trei lucruri mari: unul pe care îl purtați la gât, unul cu care vă spălați în biserică și unul pe care voi îl mâncați în adunare” (cel euharistic, adică Sfânta și Dumnezeiasca Împărtășanie — n. trad.).

Desigur Ioan, robul lui Dumnezeu, a înțeles că demonii se referă la Cinstita Cruce, la Sfântul Botez ortodox și la Sfânta Împărtășanie, de aceea i-a întrebat din nou pe demoni: „Dintre aceste trei lucruri, de care vă temeți mai mult?” Atunci demonii i-au răspuns: „Cu adevărat, dacă ați păzi bine aceea cu care vă împărtășiți, atunci niciunul dintre noi nu ar putea să facă vreun rău unui creștin” (cel ortodox, singurul care merită numele de creștin — n. trad.).

Slăvindu-L pe Dumnezeu pentru cele ce s-au spus, credinciosul Ioan i-a întrebat din nou pe demoni: „Dintre toate cele care există în lume astăzi, voi pe care religie o preferați?” Dracii au răspuns: „Ne plac credințele care nu au niciunul dintre cele trei lucruri despre care ți-am spus, nici nu-L mărturisesc pe Dumnezeu sau pe Iisus, Fiul lui Dumnezeu, născut ca om din Fecioara Maria.

Demonii au spus aceste lucruri și multe altele prin gurile acelor fete, în fața poporului, și multă lume care a auzit, dintre care mulți încă mai trăiesc, pot să mărturisească despre aceste lucruri, pe care le-au văzut cu ochii lor.

din cartea: Realități pe care nu trebuie să le uităm