Distribuie

Atenție! Nu spunem să nu vă îngrijiți deloc de copii, dar să nu le dați mereu totul de-a gata. Fiindcă acest lucru este distrugător, nu numai pentru sănătatea lor trupească, ci mai ales pentru cea sufletească.

Sfântul Porfirie spunea că ocrotirea peste măsură îi face pe copii imaturi. Ocrotirea exagerată, când mama este mereu în spatele copilului ca o slugă și îi face toate poftele și-l urmărește bolnăvicios, spunându-i „nu face asta, nu face cealaltă…” Deci această educație îi face pe copii imaturi.

Iubirea de nevoințe și pătimire trebuie să fie cultivată copiilor de către mamă

Vedem deci că mama trebuie să cultive copiilor nu huzurul, ci truda.

Nu în fiecare zi desfătări, nu în fiecare zi prăjituri și mâncăruri bune. Nu și felul doi și trei, nu „lasă copilul în pace, voi spăla eu farfuriile”. Trebuie tu, ca mamă, să-i pui pe copii, băieți sau fete, să ajute, să facă cumpărături, să participe la îndatoririle comune ale familiei, să ostenească puțin. Nu este iubire atunci când îi ții în puf și huzur… le faci rău.

Grija mamei pentru nevoințele și călirea copiilor ei trebuie să înceapă de foarte devreme. Aceasta este poziția Sfântului Ioan Gură de Aur. Adică atunci când copiii sunt foarte mici, chiar prunci. De aceea Sfinții Părinți povățuiesc: fără multe îmbrățișări, fără multe mângâieri… acestea nu-i ajută pe copii.

Încă de prunci, spune Sfântul Ierarh, mamele nu trebuie să-i învețe cu nărav pe copii, ținându-i mereu în brațe, fiindcă în felul acesta devin moi și trupești. Huzurul și desfătarea conduc de obicei la trândăvie și lenevie.

Vedeți un om tânăr care este leneș și nu vrea să muncească? În spatele acestei stări a lui se află de multe ori o educație rea din partea mamei sale, care i le-a dat pe toate de-a gata.

Huzurul vatămă firea omenească mai mult decât orice altceva. Foarte bine am spus că huzurul conduce la lenevie.

Comoditatea duce la lenevie iar huzurul îl face pe om nefolositor

Știți ce înseamnă lene? Plictiseală. Când mergeam la Facultate, vedeam scris pe bănci: „m-am plictisit, m-am plictisit, m-am plictisit…”.

„Bine, dar toți se plictisesc aici înăuntru?”, mă gândeam. Da, și știți de ce? Fiindcă există comoditate, huzur, care are ca și consecință lenevia.

Acesta este și motivul pentru care Dumnezeu dinainte a pus în viața omului truda și suferința. I le-a dat ca pe un frâu, care-l înfrânează și-l ajută să nu devină nefolositor.

Vedeți? Ceea ce nu lucrează, ceea ce nu este foIosit, ruginește.

Vedem asta și la mașini și pretutindeni. De pildă o mașină care nu se mișcă, încet-încet devine nefolositoare. Atunci când nu este folosită nu mai rămâne cum era, fiindcă este făcută pentru a se mișca. O baterie dacă nu este folosită (dacă nu se încarcă și descarcă) se distruge. După aceea mașina rămâne fără baterie…

Așa și omul. Cu cât nu se mișcă, cu cât nu trudește, cu cât nu pătimește, cu atât devine mai nefolositor, încet-încet. Devine nefolositor la trup și la minte. Se spune, de exemplu, despre sindromul Alzheimer, că pentru a nu ajunge să ne îmbolnăvim de el trebuie să facem exerciții intelectuale. Cu cât îți lași mintea, intelectul, să nu facă nimic, cu atât acesta se distruge.

Iată deci de ce Dumnezeu i-a dat truda și suferința lui Adam și Evei și nouă tuturor. Ni le-a dat din iubire, ca pe un frâu, pentru a nu deveni nefolositori. Așadar este ușor de concluzionat că grija nepotrivită și exagerată a părinților pentru copiii lor trebuie evitată.

Arhim. Sava Aghioritul; Rolul mamei în educația copiilor

Distribuie
Un comentariu la „Grija exagerată a părinților pentru copii făurește oameni imaturi”
  1. Mare adevăr cuprinde acest articol. Asta se vede in comportentul tinerilor din ziua de azi,nu a tuturor tinerilor ci a unora dintre ei. Mult bine aduce unui copil putina truda pentru a obține ceva și a nu-i fi dat pe tavă. Așa ar trebui să procedeze toți părinții cu ai lor copii. Doamne Ajuta 🙏

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *