suntem prea mulți
Distribuie

Răspunsul Sfântului Nicolae Velimirovici la scrisoarea unui american îngrijorat de înmulțirea neamului omenesc și de faptul că suntem prea mulți pe pământ:

Sunteți îngrijorat cu ce se vor hrăni oamenii când se vor înmulți din cale-afară pe pământ. Ce grijă ciudată și nefolositoare! Oare această grijă ne-a învățat s-o avem Hristos? Dimpotrivă, El ne-a slobozit de această grijă. El ne-a poruncit să nu ne îngrijim nici de ziua de mâine, cu atât mai puțin de secolul viitor. Nu vă îngrijiți, spune, pentru ziua de mâine, că ziua de mâine se va îngriji de ale sale. Ajunge zilei necazul ei.


Fără îndoială, cine uită de Dumnezeu ia asupra sa grijile lui Dumnezeu. Iar grijile lui Dumnezeu nu-s pentru slabii umeri omenești. Ați citit legenda grecească despre Atlas, care s-a răzvrătit împotriva zeilor și a vrut să poarte pământul pe umerii săi, și cum, după ce greutatea pământului a început să îl zdrobească, s-a pocăit și a înapoiat pământul zeilor? Doriți să fiți un nou Atlas și să repetați greșeala celui vechi?


Cine vă sperie că neamul omenesc se va înmulți cândva atât de mult încât pământul nu îl va mai putea hrăni? Asta se putea întâmpla și până acum. De la facerea lumii și până astăzi, se putea întâmpla de mai multe ori, dacă Făcătorul nu ar fi avut grijă de asta și nu ar fi privegheat asupra lumii. De vreme ce aveți atâta încredere în condeiul Dvs. și în socoteala Dvs., scrieți și socotiți, și vă veți încredința repede că de la Adam și până la primii faraoni ai Egiptului puteau fi pe pământ tot atâția oameni câți greieri sunt pe câmp. Încă de atunci ar fi putut oamenii să acopere toate continentele și toate insulele de pe planeta noastră. Dar asta nu s-a întâmplat. Și acest fapt dă mărturie că lumea merge după o logică ce nu se conduce după condeiul nostru și după socoteala noastră.


Spuneți singur că Brazilia, dacă ar fi cultivată, ar putea hrăni întreaga Europă și Americă. Adăugați însă: „Dar Ce Va fi Când Și brazilienii se vor înmulți peste măsură, și nu vor mai avea grâu pentru export?” O, ciudatule purtător de grijă, cine va plăti grijile Dvs. de acum dacă Brazilia nu se va înmulți niciodată peste măsură, și nici Europa, și nici America? Pe mine mă îngrijorează acum următorul lucru: cine va plăti grijile Dvs. de acum pentru ceva care se poate întâmpla abia peste o sută de ani și nu se va întâmpla, probabil, niciodată? Liniștiți-vă, vă rog, și nu vă faceți griji cu ce se vor hrăni strănepoții noștri. Nici străbunicul Dvs. nu și-a făcut griji cu ce vă veți hrăni Dvs., nici tatăl Dvs. nu v-a lăsat vreo avuție, și totuși faceți cumva rost de pâine pentru Dvs. și copiii Dvs. Ajunge fiecărei zile și fiecărei generații necazul ei.


Scrieți că grija Dvs. pentru viitorul îndepărtat a fost stârnită de foametea care deja există în unele țări, și vă întrebați: „Dar ce va fi după o sută de ani? Foametea nu a venit, oare, de la înmulțirea peste măsură a oamenilor?” Oare nu ați citit în Biblie cum a fost, de-a lungul celor șapte ani de nerodire, foamete în Egipt pe timpul dreptului Iosif? Foametea era de la nerodire, nu de la înmulțirea peste măsură a oamenilor. Iar nerodirea a îngăduit-o asupra roditorului Egipt Cel în a Cărui stăpânire este a da sau a nu da, potrivit dreptății sau nedreptății oamenilor. Și a fost foamete în Palestina în vremea strămoșului evreilor, Iacov: nici acolo de la suprapopulare, fiindcă Iacov stăpânea singur câmpia Palestinei, împreună cu fiii săi.

Ca atare, fiți liniștit și nu vă chinuiți cu grija pentru pâinea celor care nu s-au născut încă. Și dacă vreți, totuși, să vă îngrijiți de grijile îndepărtate ale omenirii, nu vă îngrijorați de ce vor avea oamenii, ci de ce vor fi ei în viitor. Vă jur pe sfânta învățătură a lui Hristos că dacă urmașii noștri vor căuta mai întâi împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui, nu vor fi nici o zi lipsiți de pâine, de-ar fi ei pe pământ ca nisipul mării. Pace Dvs. si sănătate!


Sfântul Nicolae Velimirovici; Răspunsuri la întrebări ale lumii de astăzi vol. 1

Distribuie