Distribuie

Mult folos se dobândește din pomenirea la Liturghie, parastase și celelalte slujbe. Nu există nici o îndoială în privința folosului primit de cei care s-au pocăit, care au avut o mică plămadă de virtute, dar datorită nepăsării, trândăviei și amânării, n-au apucat să frământe pâinea virtuților. La unii ca aceștia lipsa o plinesc rugăciunile Bisericii și cele personale, milosteniile, facerile de bine, toate prin covârșitoarea milă a lui Dumnezeu!

Sfântul Chiril al Ierusalimului spune că în timpul oricărei Liturghii mult folos primesc toți cei pomeniți, pentru care se face rugăciune.

Cuvioasa Fotini cea Nouă, din Asia Mică, într-una din multele extaze ale sufletului ei a văzut un bărbat cu bună-cuviință, ce semăna cu un preot, care i-a spus: „Fiica mea, să dai numele tale la preot și să-i dai și ceva pentru osteneala lui, deoarece mult folos primesc sufletele celor adormiți. Ia aminte să nu uiți să dai preotului numele!„.

La Shitul Sfânta Ana Mică a trăit un ieromonah Sava, vestitul părinte Sava. Părintele Ioachim Spetsieris l-a avut ca duhovnic. Tot pe el îl avea ca duhovnic și împărăteasa Ecaterina. Liturghisea în fiecare zi. Era un purtător de Dumnezeu, un înainte-văzător, un dascăl al Rugăciunii minții.

Odată l-au întrebat unii cum de reușește să pomenească atât de multe nume la Proscomidie. Atunci el a răspuns:

„Când eram mai tânăr am chemat episcopul să târnosească o bisericuță aflată deasupra Sfintei Mănăstiri Dionisiu – căci acolo se liniștea la început împreună cu starețul său, Părintele Ilarion, duhovnic vestit și el. După târnosire episcopul îi spune starețului meu:

– Să-i dau părintelui Sava câteva nume, ca să le pomenească 40 de zile, deoarece liturghisește în fiecare zi?

Starețul meu îi răspunde:

– Puteți să-i dați câte vreți.

Și mi-a dat 62 de nume. Când am terminat cea de-a 39-a Liturghie și urma să o săvârșesc pe cea de-a 40-a, m-am sprijinit puțin de strană, așteptându-l pe stareț ca să mă închin pentru dumnezeiasca Liturghie. Deodată am adormit și am văzut în vis că purtam veșmânt preoțesc și stăteam înaintea Sfintei Mese. Pe ea se afla Sfântul Disc și Sfântul Potir plin cu Sângele lui Hristos. Atunci văd pe ieromonahul Ștefan că ia pomelnicul și lingurița, se apropie de Sfânta Masă și pune pomelnicul pe Sfântul Disc. Apoi afundă lingurița în Sfântul Sânge a lui Hristos și șterge un nume; apoi iarăși afundă și șterge alt nume. Și a făcut așa până ce a șters toate numele, iar hârtia de pomelnic s-a făcut albă. Atunci m-am trezit și peste puțin a venit și starețul meu. Când i-am spus cele de mai sus, mi-a răspuns:

– Nu ți-am spus să nu crezi în vise?

După Liturghie mi-a spus:

– Tu nu ești vrednic ca să se ierte păcatele acelor suflete. Prin credință au primit iertarea păcatelor Ior.

Așadar, aceasta este pricina pentru care pomenesc numele tuturor”.

Arhim. Efrem Filotheitul; Povețe părintești

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *