nevoință personală
Distribuie

Sfinții cei bine plăcuți lui Dumnezeu ne spun că în ultimele vremuri nu va fi nicio nevoință personală la cei care caută Împărăția lui Dumnezeu. Iar mântuirea se va lucra numai prin răbdarea necazurilor și a bolilor.

De ce nu vor fi nevoințe? Pentru că oamenii nu vor avea smerenie, iar fără smerenie nevoințele fac mai mult rău decât bine, chiar pot să-l nenorocească pe om, întrucât involuntar ele stârnesc părerea înaltă despre sine a celor care se nevoiesc și dau naștere înșelării.

Numai sub cârmuirea unor oameni foarte iscusiți duhovnicește ar putea fi admise anumite nevoințe, însă ei acum lipsesc, nu se găsesc. Acum Cârmuitor ne este Domnul Însuși și, în parte, cărțile, pentru cei care le au și pot să le înțeleagă. Deci, cum ne cârmuiește Domnul? Îngăduie prigoane, defăimări, boli, bătrâneți prelungite cu greutăți și neputințe.

În pilda despre lucrătorii tocmiți la vie se spune că cei care au venit în ceasul al unsprezecelea și-au primit plata asemenea celor care au muncit toată ziua și au venit înaintea lor. Această pildă ni se potrivește nouă, monahilor contemporani și căutătorilor Împărăției lui Dumnezeu, care petrecem toată ziua vieții noastre cu nepăsare.

Însă, din marea Sa milostivire, Domnul ne cheamă în ultima perioadă a vieții să lucrăm în via Lui prin răbdarea bătrâneții, a bolilor, prin pierderea persoanelor apropiate sau prin suferințele lor. Dacă vom duce aceste poveri fără cârtire, ni se va pune la socoteală această suferință de scurtă durată, aidoma lucrătorilor din ceasul al unsprezecelea, ca și cum ne-am fi nevoit toată viața.

Mai mult decât atât, Sfântul Antonie cel Mare, avva Ishirion și alții afirmă că cei care se vor mântui în vremea din urmă prin răbdarea fără cârtire a necazurilor vor fi proslăviți mai presus decât părinții din vechime.

Cuviosul Serafim de Sarov, făcătorul de minuni, în acord cu părinții din vechime, spunea că dacă omul ar ști ce fericire li s-a pregătit celor care se mântuiesc, ar fi de acord să trăiască o mie de ani într-o chilie plină de șerpi care să-i roadă trupul, numai să nu se lipsească de această fericire viitoarei.

Prin răbdarea voastră veți dobândi sufletele voastre. Domnul să vă ajute să duceți până la capăt crucile pe care vi le-a trimis.

Cuviosul Nikon Vorobiov; Învățături pentru mântuirea sufletului

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *