Cuvânt de folos

Cuvintele sunt cărările faptelor

Miercurea patimilor

Distribuie

În Sfânta şi Marea Miercuri dumnezeieştii Părinţi au hotărât să se facă pomenire de femeia cea păcătoasă care a uns cu mir pe Domnul, pentru că lucrul aceasta s-a întâmplat cu puţin înainte de mântuitoarea patimă.


Tot astăzi în marea miercuri ne amintim și de vânzarea lui Iuda. Astăzi, miercuri, Iuda s-a învoit cu arhierii ca să-L vândă pe Domnul, și a tocmit prețul pentru această afacere.

De aceea postim noi în fiecare miercuri din săptămână. Pentru că în zi de miercuri Iuda, a avut gând viclean împotriva lui Dumnezeu. Și cum știm că de la gânduri pornesc toate faptele noastre…. Sau că mai întâi fiecare faptă a noastră, rea sau bună, a fost gând, de aceea Sfinții Părinți ne îndeamnă să fim atenți la gândurile noastre.


Invatatura ce rezulta din intamplarile acestei zile nu trebuie nici o clipa uitata. Ceea ce s-a intamplat cu Iuda, se poate intampla si cu noi.

Dupa cum Iuda, desi traise ani de zile impreuna cu Hristos, vazuse atatea minuni, auzise atatea invataturi minunate, se leapada de Hristos si ajunge la pieire vesnica, la fel si noi, desi prezenti la nenumarate slujbe, martori ai multor minuni, putem sa cadem si sa pierdem asemanarea cu Hristos.

Parintele Petroniu Tanase spune ca „nu starea de a fi popor ales, crestin, preot etc, este mantuitoare, ci raspunsul la aceasta chemare, faptele corespunzatoare chemarii, starea launtrica, cainta, smerenia. De aceea, Sfintii Parinti zic adesea: „Mai bine un pacatos smerit decat un drept mandru”.

Distribuie