Distribuie

O femeie avea un soț care căzuse în patima beției. Îi era din ce în ce mai greu să-l rabde, dar îl răbda. Chiar dacă uneori simțea că nu mai are niciun pic de dragoste pentru el ea avea grijă de el pe cât putea. Odată, într-o toamnă, când începuseră ploile, ea i-a cumpărat o pelerină nouă. Dar, după câteva seri, el a venit acasă fără pelerină. O dăduse pe două sticle de votcă. Cum a intrat în casă, a început să înjure.

Pe femeie au năpădit-o lacrimile. Se ruga plângând:


— Doamne, ajută-mă, că nu mai pot! Până când o să-l mai rabd? Până când o să mai suport înjurăturile lui? Oare mai are rost să stau lângă el? Ajută-mă, Doamne, că nu mai pot!


Noaptea, femeia L-a visat pe Hristos, Care se înfășurase în pelerina pe care bețivul o vânduse. Hristos i-a spus:


— Nu plânge, femeie, că orice faci spre binele soțului tău, pentru Mine faci. Nu voi trece cu vederea nici cea mai mică jertfă a ta


Trezindu-se din somn, femeia s-a dus la părintele ei duhovnic, să-l întrebe dacă visul ei fusese de la Dumnezeu, de la fire sau de la diavol.

— De la Dumnezeu a fost, soro. Hristos vrea să-ți dea putere să duci această cruce grea. Să nu micșorezi eforturile pe care Ie faci pentru a-l ajuta pe soțul tău să revină pe drumul cel bun. Și, chiar dacă el se poartă urât cu tine, tu poartă-te frumos cu el. Oricum ar fi, e bărbatul tău. Și să nu te mândrești că ai avut acest semn dumnezeiesc. Că prin mândrie Îl pierzi pe Hristos și pierzi mântuirea. Și ce folos că L-ai văzut în vis, dacă nu-L vei vedea pe lumea cealaltă, unde Îl văd toți credincioșii care se desfătează de bucuriile cerești?


Un iubitor de Hristos, mergând pentru o trebuință, a întâlnit pe cale un sărac gol și, făcându-i-se milă de dânsul, i-a dăruit lui haina sa. Iar săracul, ducându-se, a vândut-o. Iar acela, înștiințându-se de ceea ce făcuse săracul, s-a întristat. În noaptea următoare, Hristos a stat înaintea lui, în vis, purtând acea haină și arătând-o a zis: „Nu te scârbi, că, iată, port ceea ce Mi-ai dat!”


Danion Vasile; Patericul mirenilor

Distribuie
3 comentarii la „Milostenia pe care o facem ajunge negreșit la Hristos”
  1. Bună dimineața. Sănătate la familia mea, și la toată lumea,Doamne ajută.

Comentariile sunt închise.