mie. mart. 3rd, 2021

Cuvânt de folos

Cuvintele sunt cărările faptelor

Ministerul Sănătății ar trebui să prescrie postul pe rețete

De ce atâta lume nu ține post?”, vă întrebați. Fiindcă nu cunoaște roadele postului.

Instituțiile sanitare din țara noastră ar trebui să prescrie postul la fel cum o face Biserica Ortodoxă, deoarece roadele postului sunt mari și minunate nu numai din punctul de vedere duhovnicesc, ci și din cel trupesc.

Ca dovadă vi s-ar putea aduce exemple fără număr, dar mă voi mărgini la unul dintre cele mai noi: exemplul unei femei văduve din Becei.

Am început să postesc anul trecut de praznicul Sfintei Treimi”, povestea ea. „Mergând la biserică și rugându-mă lui Dumnezeu, mi-a venit în gând că trebuie să postesc. Cât a trăit bărbatul meu, nu știam de post – și deseori ne îmbolnăveam, niciodată nu eram sănătoși în același timp: unul din noi era totdeauna la pat. Și așa ni s-a scurs iute întreaga viață.

În tot acest timp eram mereu nervoasă. Cea mai mică jignire din partea orișicui mă făcea să turbez. Și mă speriam de orișice, chiar și de gândurile și presimțirile mele. Iar de când am început să postesc sunt împăcată și liniștită, sunt bucuroasă cu duhul și sprintenă cu trupul.

Nimeni și nimic nu mă mai poate mânia. Și în sufletul meu răsună mereu cântări bisericești și rugăciuni. Visele îmi sunt frumoase și bune. Nu am nimic pe lume. Trăiesc la o prietenă avută. Simt însă că toată lumea este a mea.

Iată, sunt pe  de-a-ntregul sănătoasă, chiar dacă sunt bătrână. Nu mă tem de nimic nici măcar de moarte. Doresc un singur lucru cu nesaț: liniștea, postul și rugăciunea, în care aflu deplină fericire”.

Așa povestea despre sine bătrâna din Becei – și prin această experiență a ei adeverește în zilele noastre învățătura evanghelică și experiența de veacuri a Bisericii.

extras din cartea: Răspunsuri la întrebări ale lumii de astăzi – Sfântul Nicolae Velimirovici

citește și articolul Folosul Postului