Un om stă prins într-o groapă adâncă și întunecoasă. Și iată că vin Confucius și Lao-Tse (primii învățători și întemeietori de religii) și îi strigă aceluia: „De ai fi ascultat învățăturile noastre, n-ai fi căzut acolo!” Și merg mai departe.
Apoi, vine Buda la el și îi recomandă: „Închide ochii și meditează, astfel vei vedea că totul nu e decât o iluzie și îndată îți va merge mai bine”. Și merge și el mai departe.
Vine și Mohamed și strigă: „Kismet! Alah te-a predestinat să rămâi acolo. Ține-ți gura!” Și-și vede și el de cale.
În sfârșit, vine și Hristos și-i aude tânguirea. Inima Sa e plină de milă, El îi întinde omului mâna și îl scoate din din nou la lumină. După care, împreună, pleacă mai departe.
Confucius, Lao-Tse (China), Zaratustra (Persia), Vedele și Baghavad Gita (India), Gautama budiștilor, Mahavira (religia jain), Socrate sau Platon (Grecia), Baha-i și Mohamed, Shintu cinstirea împăratului, Voo-Doo (Caraibe), Animismul (popoarele indigene)… De unde răsare Lumina? De unde vine adevărata mântuire? Ce propovăduiesc aceste religii? E oare chiar același lucru dacă cinstești un phalus de piatră în templul lui Shiva, dacă urmezi o religie care cere de la tine Războiul Sfânt sau jertfe umane (maiașii) sau dacă cinstești Crucea și urmezi unei religii care pune în centrul ei dragostea de vrăjmași?
Hristos este viu, trăiește și lucrează și astăzi și poate fi perceput personal de fiecare om în timp ce alți întemeietori de religii din lume sunt morți. Ceilalți întemeietori de religii sunt doar oameni. Hristos, însă, este Dumnezeu și Om.
Hristos este vestirea. El este Calea, Adevărul si Viața. Ceilalți și-au construit singuri poruncile, învățăturile, părerile, morala, etica.
Confucius, Lao-Tse, Buda, Zaratustra, Mohamed nu au fost făcători de minuni, nu au vindecat demonizați și bolnavi, nu au poruncit elementelor naturii, nu au mers pe apă, nu au înviat pe nimeni din morți și nu au vorbit despre smerenie sau dragostea de vrăjmași. Ei sunt morți. Hristos trăiește și lucrează și astăzi și poate fi perceput personal de fiecare om.
din cartea: Zei, idoli, guru