Cartea „Cele 12 vineri de peste an” este o carte apocrifă în a cărei conținut se vorbește despre cele 12 vineri din an în care creștinul trebuie să țină neapărat post absolut pentru a fi binecuvântat de Dumnezeu. În caz contrar, autorul spune că, „vor avea pagubă, boli, trăsnete, fulgere și grindină.”
Întrebat odată despre această carte (vezi: Ne vorbește părintele Cleopa vol. 7, pagina 134), părintele Cleopa a răspuns: „Cartea cu 12 vineri a rămas de la bogomili, un fel de sectari ai bulgarilor din secolul XII. Este carte apocrifă, adică neaprobată de Sfântul Sinod. Tot așa nu-i bun nici „Visul Maicii Domnului”, nici „Epistolia”. Biserica nu le-a îngăduit, căci nu sunt aprobate de Sfântul Sinod.
Cele mai bune sunt Acatistul Maicii Domnului și Paraclisul Maicii Domnului. Acestea au mare putere și sunt aprobate de toate Sinoadele Ecumenice. Să le citiți în fiecare zi.
Citiți Acatistul Bunei Vestiri, cel mai renumit; Acatistul Acoperământului Maicii Domnului, când ai o supărare mare, să te acopere Maica Domnului; și Acatistul Maicii Domnului numit „Bucuria tuturor scârbiților”.
Ai văzut când ai scârbe mari și citești din Ceaslov Paraclisul? Maica Domnului îți dă bucurie, căci paraclisul este pentru calmare. Când ești nervos, când ai supărare în casă și-i tulburat soțul sau soția, citiți Paraclisul Maicii Domnului cu candela aprinsă la sfintele icoane și vă liniștiți.
Această putere are Paraclisul Maicii Domnului, ca să dea liniște în familie și în casă.„
Așadar, Cartea „Cele 12 Vineri”, ca și alte apocrife ca Epistolia Maicii Domnului, Visul Maicii Domnului, Epistolia Domnului nostru Iisus Hristos, nu reprezintă altceva, în materie de credință, decât o tradiție nesănătoasă.
Nici un tratat de teologie sau manual, nici un Sfânt Părinte nu vorbește despre existența a 12 vineri, cu rânduială aparte. Ziua de vineri este zi de post, în amintirea faptului că Mântuitorul Hristos a fost răstignit în această zi. Toate zilele de vineri de peste an sunt importante pentru un creștin ortodox, nu trebuie să ne limităm la 12 dintre ele.
Lectura acestui gen de literatură, așa-zis creștină, aduce pagubă sufletească. Luați aminte de unde vă informați și ce fel de „învățături” citiți. Întotdeauna puneți în balanță diferitele învățături cu scrierile Sfinților Părinți și Sfânta Scriptură, și abia apoi dacă ele coincid, considerați-le adevărate.