Paisie Aghioritul
Distribuie

Era plăcută discuția cu părintele Paisie. Deși nu avea multă școală și învățătură lumească, comunica foarte bine cu oamenii. Cuvântul lui de multe ori conținea glume, care totodată erau și didactice.

Într-o zi, părintele se afla în curtea chiliei lui și se îngrijea de mica sa grădină. Era dimineață și nu apăruse încă niciun vizitator. Spunea în șoaptă: „Slavă Ție, Dumnezeule” și se simțea ca și când s-ar fi aflat în liniștea raiului. Nu-l durea nimic, nu-l deranjau vizitatorii cu duh lumesc și avea conștiința împăcată. Însă după cum se întâmpla deseori, la un moment dat s-au auzit primii pași și primele gâfâieli. La gardul de sârmă a ajuns un tânăr cu părul lung, care-i cădea pe umeri. Părintele, când l-a văzut, s-a dus la poartă și i-a deschis. Tânărul l-a salutat cu entuziasm și l-a privit cu interes. Aceluia i-a zis:

– Ce faci, fiule? Te așteptam să vii.

Tânărul a fost surprins, fiindcă pentru prima oară venea in Sfântul Munte și pentru prima oară îl vedea pe părinte.

– De ce mă așteptai? Vrei să te ajut la ceva, părinte?

– Da fiule, vreau să-mi dai puțin din părul tău!

– Părinte, pentru ce-l vrei, ce să faci cu el?

Iar părintele, zâmbind. i-a răspuns:

– Știi, am făgăduit că voi face o minune unui om chel și sărmanul, așteaptă cu nerăbdare.
Tânărul a înțeles sensul pe care-l ascundea gluma părintelui și a arătat multă dispoziție de a-l asculta. L-a întrebat desigur și despre problemele contemporane pe care le întâmpină oamenii prin găurile din straturile de ozon și părintele i-a zis:

– Trebuie să avem puțină răbdare până ce vor merge acolo sus oamenii de știință și cu cinci kilograme de mortar vor astupa găurile! Cred că oamenii vor înțelege că prin acțiunile lor distrug lucrările armonioase și bune ale lui Dumnezeu. Trebuie să ne rugăm ca aceste găuri periculoase să se acopere

Tânărul a plecat de la chilie folosindu-se mult și fiind hotărât să-i dea… părul său lung părintelui.

Dionisie Tatsis; Povestiri despre părintele Paisie

Distribuie
Un comentariu la „Părintele Paisie Aghioritul și glumele”
  1. […] Părintele Paisie se afla în arhondaricul de afară al chiliei lui, fără vizitatori. Vântul rece de toamnă și frigul se făceau simțite. Atunci când puțin mai târziu soarele s-a ridicat, afară a devenit plăcut. Voia să aranjeze câteva lucruri, să adune câteva crengi uscate și să se îngrijească de vizitatorii lui înaripați. Fără întârziere, a început să lucreze, căci era sigur că peste puțin, negreșit aceștia vor veni să-l viziteze. După ce a terminat această pregătire, a intrat în chilie și a luat o pungă mică ce conținea posmagi. Păsările se adunaseră în curte, printre lemne și ciripeau. Părintele s-a așezat pe un butuc, a deschis punga și a scos câțiva posmagi. Era liniștit și se bucura de păsările cerului, care veniseră lângă el și-i țineau tovărășie, ca și când ar fi fost domesticite. A luat posmagii și a început să-i frece în palme și să împrăștie firimiturile. Păsările s-au pus pe un ospăț strașnic. Au mâncat imediat firimiturile și s-au apropiat de părinte. Acesta și-a deschis palma și câteva au zburat și s-au așezat în ea. Altele se apropiau de picioarele lui, iar altele i se urcau pe umeri. Îi răspundeau la iubirea ce le-o arăta. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *