Distribuie

Erezia în apus prinde alte forme iar pastorii sunt înlocuiți cu inteligența artificială. Momentan acest lucru s-a desfășurat sub formă de experiment. Sute de protestanți au participat la o „slujbă” ținută de ChatGPT la Nürnberg, în care „pastorul” digital le-a spus celor prezenți că nu trebuie să se teamă de moarte.

Chatbot-ul ChatGPT, personificat de un avatar al unui negru cu barbă proiectat pe un ecran uriaș plasat deasupra altarului, a început apoi să predice celor peste 300 de oameni care se prezentaseră vineri dimineața la slujbă experimentală a „bisericii” luterane, aproape în întregime generată de AI.

Chatbot-ul de inteligență artificială le-a cerut credincioșilor din „biserica” Sf. Paul din orașul bavarez Fuerth să se ridice din strane și să-L laude pe Domnul.

Dragi prieteni, este o onoare pentru mine să mă aflu azi aici și să vă predic ca prima inteligență artificială la o convenție a protestanților in acest an din Germania”, a spus avatarul cu o față inexpresivă și voce monotonă.

Slujba de 40 de minute, inclusiv predica, rugăciunile și muzica au fost create de ChatGPT și Jonas Simmerlein, un teolog și filosof de la Universitatea din Viena.

Am conceput acest serviciu – de fapt mai degrabă aș spune că eu doar l-am însoțit, pentru că aproximativ 98% e făcut de mașină”, a declarat cercetătorul în vârstă de 29 de ani pentru Associated Press.

Întregul serviciu „religios” a fost „condus” de patru avatare diferite de pe un ecran, două tinere și doi tineri.

Unii oameni au filmat cu entuziasm evenimentul cu telefoanele mobile, în timp ce alții au privit mai critic acest experiment.

Heiderose Schmidt, de 54 de ani, care lucrează în IT, a spus că a fost entuziasmată și curioasă la început, dar până la final i s-a părut dezamăgitor.

Nu exista inimă și suflet”, a spus ea. „Avatarurile nu prezentau deloc emoții, nu aveau limbaj corporal și vorbeau atât de rapid și monoton încât mi-a fost foarte greu să mă concentrez asupra celor spuse.” „Dar poate că este altfel pentru generația tânără care a crescut cu toate aceste lucruri”, a adăugat Schmidt.

Marc Jansen, un pastor luteran, de 31 de ani din Troisdorf, de lângă orașul Köln, din vestul Germaniei, a adus cu el un grup de adolescenți din congregația sa la slujba de la Sf. Paul. Și a fost impresionat de experiment.

De fapt, am crezut că o să fie mai rău. Dar am fost surprins pozitiv de cât de bine a ieșit. De asemenea, limbajul AI a funcționat bine, deși nu perfect tot timpul„, a spus Jansen.

Ceea ce i-a lipsit tânărului pastor, însă, a fost orice fel de emoție sau spiritualitate, despre care spune că este esențială când își scrie propriile predici.

sursa: https://www.businessinsider.com

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *