Distribuie

S-ar putea să fim întrebați ce se întâmplă cu cei săraci, care nu au pe nimeni să se nevoiască pentru ei, nici nu sunt în stare să lase vreo parte a moștenirii lor pentru Liturghii sau milostenii. Oare nu vor avea parte de mântuire întrucât sunt săraci, străini și trecuți cu vederea și fără nimeni care să-și arate mila față de ei?

Dumnezeu este oare nedrept, încât dă celui ce are, iar celui ce nu are nu-i dă nimic? Doamne, ferește! Departe de noi asemenea gând! Că drept este Stăpânul și, ca să fim mai aproape de adevăr, El este Însăși Dreptatea, Înțelepciunea, Bunătatea și Puterea enipostaziate.

Fiindcă este drept, va pune la socoteală pentru cel sărac cele ușoare. Fiindcă este înțelept, va avea grijă ca cele ce lipsesc să-și afle întregirea. Fiindcă este puternic, îl va învinge pe cel tare și va da putere celui slab. Fiindcă este bun, va mântui lucrul mâinilor Sale, dacă acesta nu va fi dintre cei condamnați pe față și care s-au lepădat de dreapta credință, al cărui taler de-a stânga atârnă mult mai greu.

Bărbații luminați de Dumnezeu ne spun în adevăr că faptele oamenilor în ultima clipă a vieții lor sunt încercate ca și cum s-ar afla pe un cântar, și e lămurit că cel al cărui taler drept este mai sus decât cel stâng își va da sufletul Îngerilor de-a dreapta. Iar dacă cele două talere ale cântarului sunt la fel, biruie neîndoielnic iubirea de oameni a lui Dumnezeu. Dar, după părerea celor ce teologhisesc, chiar și când cântarul înclină puțin spre stânga, milostivirea lui Dumnezeu va întregi pe cât e nevoie cele lipsă și de data asta.

Iată cele trei judecăți ale Stăpânului: cea dintâi e dreaptă, cea de-a doua, iubitoare de oameni, iar cea de-a treia, preabună. Apoi urmează și cea de-a patra, când faptele rele sunt cu mult mai grele. Vai, fraților, însă și aceasta este foarte dreaptă, rânduind după dreptate pentru cei judecați!

Sfântul Nectarie de Eghina; Sfintele pomeniri și parastase

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *