lun. oct. 19th, 2020

Cuvânt de folos

Cuvintele sunt cărările faptelor

Pomenirea Preacuvioasei Maicii noastre Eufrosina (25 septembrie)

Sfanta Eufrosina a trait pe timpul imparatului Teodosie cel Mic. Parasind ea lucrurile veselitoare ale lumii si desertaciunea si slava vietii acesteia, si fugind pe ascuns din casa parinteasca, s-a schimbat pe sine, imbracand haine barbatesti, Smarald numindu-se, in loc de Eufrosina. Si fiindca a iubit vietuirea monahiceasca, a mers la o manastire de barbati, aratandu-se ca un famen imparatesc, si tunzandu-si parul capului sau, se silea prin tot chipul sa se ascunda, ca sa nu o afle Pafnutie, tatal ei.

Dupa ce si-a castigat dorinta, se nevoia cu multe nevointe si osteneli si cu rugaciuni neincetate, pana cand si-a uscat cu totul trupul sau gingas femeiesc, asa fel, incat toti fratii manastirii se spaimantau si se minunau, vazand patimirea ei. Si cu adevarat era un lucru minunat, sa vada cineva o femeie frumoasa, locuind in mijlocul monahilor. Prin urmare asa a putut a straluci in mijlocul barbatilor cu virtutile, precum si piatra cea scumpa smaraldul straluceste in mijlocul celorlalte pietre. Cu adevarat smarald s-a aratat fericita aceasta Eufrosina, ramanand necunoscuta, nu un an sau doi sau trei, ci vreme de treizeci si opt de ani incheiati, adica pana la sfarsitul vietii sale.

Caci numai la sfarsitul vietii sale s-a aratat cum ca era femeie, si nu barbat. Pafnutie, tatal ei, a mers odata la manastire, pe timpul in care era sa moara cuvioasa. Si vazandu-l ea, a zis catre dansul cuvantul acesta cel mai de pe urma: „O, tata!” Si asa si-a dat duhul in mainile lui Dumnezeu, bucurandu-se si veselindu-se de bunatatile ce avea sa le dobandeasca pentru nevointele si ostenelile sale.

Tatal ei auzind cuvantul acesta, s-a spaimantat, pentru bucuria cea peste masura ce a luat, ca s-a invrednicit a vedea pe fiica sa, si a cazut la pamant ca un mort. Si ce alt dar se cuvenea sa patimeasca, in timp ce a auzit acest cuvant facator de bucuries A lasat el patria si lumea si cele din lume, si luand in sufletul sau asemenea ravna si dorinta a pustnicestilor nevointe ale fiicei sale, s-a facut si el monah. Pentru aceasta s-a aratat mostenitor, atat al locului cum si al chipului, manastirii, si al virtutilor fiicei sale. Ca un tata al acestui fel de copil evlavios, bucurandu-se si veselindu-se, s-a mutat la Domnul.