praznic
Distribuie

Tot creștinul trebuie să grijească de cei adormiți. Astfel fiecare trebuie să facă pentru cei adormiți rugăciuni la vremea cuvenită. După fiecare slujbă de pomenire importantă, și în special slujbele de pomenire la 3 zile, 40 de zile și la un an, familia celui adormit poate face, pe lângă parastas și praznic.

Toți cei care sunt chemați la praznic au datoria de a se ruga pentru sufletul celui adormit. Unele persoane superstițioase ar spune că cei răposați se folosesc direct de aceste pomeni dar nu este așa. Cel răposat nu are nevoie de mâncarea sau hainele pe care le dăm de pomană; el se folosește de rugăciunile pe care le fac pentru sufletul lui cei care au primit darurile. Cei adormiți în Domnul nu au nevoie acolo decât de îndurarea Lui Dumnezeu care se pogoară prin rugăciunile celor vii.


Prima slujbă de pomenire este primul praznic care s-a făcut în ziua înmormântării numit praznicul de trei zile. După aceea, următoarele pomeniri se fac la: 9 zile din ziua decesului, la 40 de zile, la trei luni, șase luni și apoi din an in an până la 7 ani.


Se obișnuiește în popor, ca, în a noua zi să se facă un praznic mai mic; preotul merge și binecuvintează cele ce au fost pregătite, după care familia împarte celor chemați după rânduială.


La 40 de zile, familia organizează un praznic de obicei de proporții mai mari. Tot atunci ei pregătesc și alte lucruri care se vor da de pomană celor nevoiași. La praznicul de 40 de zile se pregătesc diferite bucate pentru cei care vor participa. Înainte de sevirea mesei are loc slujba de pomenire. Familia va așeza pe masă coliva, trei prinoase, cu trei lumânări, un pahar de vin, un colăcel și o lumânare, o icoană așezată pe o batistă; de altfel se are la îndemână cățuia cu tămâie și pomelnicul celor adormiți.


Slujba de pomenire la un an este aceeași ca și cea la 40 de zile. De altfel aceeași slujbă se va face din an in an până la Împlinirea a 7 ani de la moartea celui apropiat.

Slujba de 7 ani, în popor se numește , dezgropare; in unele locuri se obișnuiește a  se dezgropa cel răposat. Credem de cuviință că, nu este nevoie a se dezgropa rămășițele celui răposat, ci se poate face o slujbă de pomenire mai specială. În multe locuri se obișnuiește împânzirea mormântului, adică acoperirea cu o pânză albă. În afară de această practică tradițională, slujba de pomenire și praznicul se face in aceleași condiții ca și la 40 de zile.


Dacă facem praznic unei persoane putem trece pe pomelnic și alți adormiți? De fiecare dată când se ivește ocazia pomenirii unui răposat este foarte bine dacă pe pomelnic se trec mai multe nume; acest lucru nu afectează cu nimic pomenirea celui pentru care s-a făcut praznicul.


Când se citesc hainele și celelalte lucruri ce se vor împărți? Tot ceea ce se va da de pomană pentru cel adormit se vor citi de preot după slujba parastasului.


Dacă facem praznic acasă trebuie să mai facem slujbă și în cimitir? De fiecare dată când facem praznic este bine ca înainte sau după să facem pomenire și în cimitir.

Distribuie