sfântul necunoscut de la Neamț
Distribuie

La sfârșitul lunii mai, în anul 1986, călugării și pelerinii aflați în Mănăstirea Neamț au fost martorii unui fenomen neobișnuit. Pavajul care duce de la clopotiniță la biserică s-a ridicat în mod minunat pe dimensiunea unui mormânt. Pentru că acest fenomen continua, s-a hotărât să se sape în acel loc, pentru a vedea cauza ridicării pavajului. Astfel au fost descoperite moaștele unui sfânt necunoscut. Despre sfântul necunoscut de la Neamț, părintele Ilie Cleopa ne-a povestit următoarele:

– Acesta care s-a descoperit la Neamț, ai văzut că acum l-au pus de-l sărută oamenii. L-am sărutat și eu când am fost de am ținut predică la instalarea starețului. Cu acesta este o mare taină. Știți cum s-a ridicat pavajul.

Venea hramul Mănăstirii Neamț. Cât mai era? Era joia asta și joia cealaltă era hramul. Mitropolitul, patriarhul actual, era la Neamț la palat.

Pavajul s-a ridicat la început oleacă pe o distanță de un metru, a doua zi mai mult, a treia zi mai mult. „Vai de mine!” S-au dus la patriarh:

– Înalt Preasfințite, o să pățim o mare ispită la hram!

– Dar de ce?

– Uite cum este: se ridică pavajul care duce la biserică.

– Măi băieți, ce poate să fie?

– Conductele de apă a Mănăstirii Neamț, care vin din munți. S-o fi spart o conductă dedesubt și acum apa ridică pământul – așa s-au gândit toți.

– Hai repede să săpăm un șanț să dăm drumul la apă! Hai că căutăm, ca nu cumva tocmai la hram să se spargă și să iasă apa și să se înece oamenii pe aici!

Și s-au dus cu târnacoape. Au scos un rând de pavaj, din beton, dedesubt alt rând de pavaj. Că în Mănăstirea Neamț prima biserică este de pe la 1320. Am citit istoria mănăstirii. Când au săpat și au scos și al doilea pavaj, țărână proaspătă. Au mai săpat vreun metru jumătate au dat de oasele acestea galbene cum îi ceara.

Le-ați văzut și capul galben și o mireasmă a ieșit de acolo, de s-a umplut ograda mănăstirii și au venit și preoții care erau la seminar, vreo 120 de preoți, că erau veniți la o adunare teologică. Și a venit și mitropolitul.

– Ce-i măi? Ce-i mireasma asta? că a ajuns și la seminar mirosul.

– Ia uitați ce am găsit!

Imediat au venit și de la securitate:

– Dați-le pe foc!

Dar mitropolitul:

– Nu se poate, domnule, aici este loc istoric. Asta-i minune mare.

– Să nu se audă de minuni! – ăștia care erau acolo.

– Nu vă temeți, ci cât veți voi să opriți soarele să nu lumineze, mai tare luminează! Vai de capul vostru!

Patriarhul a zis:

– Spălați-le cu agheasmă mare și cu vin – așa-i regula.

A făcut un sicriaș și le-au pus acolo. Și când s-au dus în biserică, patriarhul s-a îmbrăcat cu nouă preoți și patru diaconi. Și au făcut o slujbă frumoasă de dezlegare, ca la panacidă. Și când a pocnit o dată sicriul, toți au început a plânge. Și apoi le-au dus într-un dulap cu veșminte arhierești, în altar. Acolo le-au ținut până după revoluție.

Securiștii au spus: „Să nu se mai audă de ele!” Noi le-am ascuns. Dar ce-au făcut? Au adus de la clopotniță, unde-s capetele, niște oseminte de călugări, le-au pus într-un sicriaș nou, și când veneau oamenii, ziceau: „Aici sunt!”, ca să-i mintă pe oameni, că oamenii nu se lăsau; să le arate moaștele.

După ce-au scos moaștele, imediat au pus să facă pavajul – ai văzut că l-au făcut înapoi bun. O babă a văzut de unde l-au scos. Ea s-a dus și a aprins trei lumânări acolo și făcea metanii; vine un securist:

– Mătușă, de ce te închini aici?

– De aici a fost sfântul!

– Nu, mătușă, du-te și te închină în biserică!

– Du-te tu în biserică! Aici a fost sfântul!

Au început a râde și aceia: „Măi, cu babele nu te poți pune”.

În anul 1930, profesorul universitar de la Soroca, Tomescu Constantin, a scris istoria Mănăstirii Neamț, Agapia și Văratec. S-a dus la arhivele statului de la Iași și aici este o secție la Piatra Neamț, din 1320 până în 1938 au adormit în Mănăstirea Neamț mii de călugări; gândiți-vă ce-a fost acolo. Ei, câți sfinți au fost din aceștia!

Cleopa Ilie; Ne vorbește părintele Cleopa vol. 13

Distribuie
Un comentariu la „Sfântul necunoscut de la Neamț”
  1. Am fost și EU în pelerinaj la această mănăstire, și am văzut această piatră. Am citit acest articol , deci am văzut regalitatea mi_a.
    plăcut foarte mult. Am fost la toate mănăstirile Moldovei cînd.am intra la fiecare mănăstire a MOLDOVEI m_a impresionat mai mult, istoricul fiecărei MASTIRI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *