Partenie al Lampsacului
Distribuie

Dumnezeu găsește întotdeauna modalitatea desăvârșită ca să ajute pe cel robit de patimi. Să citim următoarea povestire și să ne minunăm de purtarea de grijă a lui Dumnezeu:

Odată, arhiereul lui Dumnezeu, Partenie, ducându-se în Tracia pentru trebuințe bisericești și fiind în Mitropolia Iracliei, s-a dus la arhiepiscopul Ipatian, care era rău bolnav. Vorbind cu dânsul, l-a întrebat de pricina bolii lui. În acea noapte, Dumnezeu a descoperit plăcutului său, Partenie, că arhiepiscopul Ipatian este pedepsit cu acea grea boală pentru iubirea de argint, căci averile săracilor și ale scăpătaților le păstra la sine.

A doua zi, Sfântul Partenie s-a dus la dânsul și i-a zis:

– Scoală-te, stăpâne, că nu ești cuprins de neputință trupească, ci ești pedepsit pentru o neputință sufletească. Deci, leapădă pe aceea și vei fi iarăși sănătos.

– Mă știu și eu că sunt păcătos și pentru aceea mă pedepsește Dumnezeu, dar mă rog ție a te ruga pentru mine, ca să mă curăț de fărădelegile mele.

– Dacă greșește cineva omului, poate că s-ar asculta rugăciunea pentru dânsul, dar greșeala ta este către Dumnezeu. Cele ce sunt ale săracilor întoarce-le lui Dumnezeu și totdeauna vei fi sănătos cu sufletul și cu trupul.

Atunci arhiepiscopul, venindu-și în sine, a zis:

– Părinte, am greșit Domnului meu, Care este drept.

Și îndată, chemând pe econom, i-a poruncit să aducă argintul adunat din averile cele luate de la săraci și, văzând că era mult, a rugat pe Sfântul Partenie să-l împartă la săraci; dar sfântul l-a sfătuit ca să-l împartă singur. Atunci bolnavul arhiepiscop a poruncit să-l pună în caretă și să-l ducă în biserica Sfintei Mucenițe Glicheria. Acolo, adunând săracii și scăpătații, le-a împărțit toate cu îndurare.

Iar Bunul și Preamilostivul Dumnezeu, Cel ce n-a defăimat cei doi bani ai văduvei, ca și lacrimile desfrânatei și suspinul vameșului, primind pocăința arhiepiscopului, în trei zile i-a dat sănătate desăvârșită.

din cartea: Fapte de milostenie

Distribuie
Un comentariu la „Sfântul Partenie al Lampsacului și ierarhul iubitor de argint”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *