Distribuie

Sfinții Apostoli Irodion, Agav, Ruf, Flegon, Asincrit și Ermis făcându-se ochi ai Bisericii, au deschis ochii multora, ca aceștia să vadă Frumusețea Cea Neasemănată a lui Dumnezeu Cuvântul.

Rudă cu Sfântul Apostol Pavel, Sfântul Apostol Irodion s-a numărat printe cei 70 de apostoli. A fost episcop în Neoparția și a fost chinuit mult din pricina evreilor, convertind pe mulți elini la Hristos. Bătut până a fost lăsat la pământ, aproape fără suflare, Sfântul Irodion a rămas în viață ca prin minune și a continuat să propovăduiască Adevărul. În cele din urmă, a fost decapitat la Roma, în ziua în care a fost crucificat Sfântul Apostol Petru.


Sfântul Apostol Ruf, episcop în Teba, este numărat și el printre cei 70 de apostoli, fiind pomenit alături de Sfinții Apostoli Flegon, Ermis, Asincrit, întrucât au pierit în aceeași zi, fiind omorâți de închinătorii la idoli.


Sfântul, slăvitul și mult lăudatul Apostol Agav (sau Agavos) se numără printre cei 70 de Apostoli. Având spirit profetic, el a prevăzut o foamete în lumea întregă, care s-a și întâmplat în timpul cezarului Claudiu: „S-au pogorât din Ierusalim proroci în Antiohia și sculându-se unul dintre dânșii cu numele Agav, arăta cu duhul, că avea să fie foamete mare în toată lumea, care a și fost pe vremea lui Claudie Cezarul” (Fapte 11, 28). De asemenea, el i-a profețit Sfântului Apostol Pavel că va fi dat în mâna barbarilor de către evreii din Ierusalim. Astfel, luând brâul Apostolului Pavel și legându-și mâinile și picioarele sale, a zis: „Așa grăiește Duhul Sfânt: pe bărbatul al căruia este brâul acesta, așa îl vor lega în Ierusalim iudeii și-l vor da în mâinile neamurilor” (Fapte 21, 11). Sfântul Agav a propovăduit pe Hristos în părțile ce i se orânduiseră lui și pe mulți a întors la Hristos Dumnezeu. Apostolul Pavel îl menționează în Epistolele sale.


Conform scrierilor bisericeşti, Sfântul Apostol Asincrit a fost hirotonit episcop în Heraclea Pontului, din Asia Mică. El este pomenit împreună cu Sfinţii Apostoli Ermis, Flegon, Irodion, Agav şi Ruf în Epistola către Romani a Sfântului Apostol Pavel (16, 13).


Troparul Sfinților Apostoli Irodion, Agav, Ruf, Flegon, Asincrit și Ermis, glasul al 3-lea: Sfinților Apostoli rugați pe Milostivul Dumnezeu, ca să dea iertare de greșeli sufletelor noastre.

Distribuie