sinaxar 10 august
Distribuie

Sfinții zilei din calendarul ortodox. Sinaxar 10 august: Sfinții Mucenici Laurențiu Arhidiaconul, Sixt și Ipolit, episcopii Romei și Sfântul Iron filosoful. Despre viețile lor pe scurt puteți citi în continuare…

În luna august, în ziua a zecea pomenim pe Sfinții Mucenici Laurențiu Arhidiaconul, Sixt și Ipolit, episcopii Romei

Aceștia au trăit în zilele împăraților Decius și Valerian.

Sfântul Sixt era de la Atena, unde învățase și filozofia și mergând la Roma a fost sfințit episcop, după ce Sfântul papă Ștefan a mărturisit pe Hristos. Și, pornindu-se atunci prigoana asupra creștinilor, Sfântul Sixt a poruncit lui Laurențiu, arhidiaconul său, care era de neam din Spania, să chivernisească visteria Bisericii și ajutorarea săracilor, iar el, văzându-le toate, le-a împărțit la săraci. Deci, întorcându-se Decius din Persia, a fost adus la el Sfântul Sixt, episcopul, și, neplecându-se a se lepăda de Hristos, ci mărturisindu-L, cu îndrăzneală, că Dumnezeu adevărat și atotputernic i s-a tăiat capul. Deci, aducându-se și arhidiaconul Laurențiu și cercetându-se și despre sfintele odoare, Sfântul Laurențiu a răspuns dregătorului că Biserica are odoare și avuții de seamă, pe care dacă îi vor lăsa timp, le va aduna, de pe unde sunt, și le va aduce înaintea lui. Și i-au statornicit să se înfățișeze după trei zile. Când s-a împlinit sorocul, Laurențiu a venit înaintea împăratului, aducând, în căruțe, mulțime de săraci, orbi, șchiopi, muți, văduve și orfani, care trăiau din milosteniile Bisericii. Și, arătându-i pe aceștia, a zis împăratului: „Iată comorile de mult preț ale Bisericii noastre, avuții pe care furii nu le fură și rugină nu le strică și care vor prețui mai mult în fața Dreptului Judecător”. Dar împăratul, văzându-i pe aceștia, s-a pornit cu mânie și a poruncit să-l bată foarte rău pe Sfântul Laurențiu. Apoi, l-au băgat în temniță, unde Sfântul a tămăduit pe toți cei ce mergeau la el. Ceea ce văzând, tribunul Calinic a crezut în Hristos și s-a botezat.

Deci, după aceasta, a stat, iarăși. Laurențiu în fața împăratului și neplecându-se a jertfi idolilor, l-au întins pe un grătar de fier ars în foc, pe care Sfântul, dând mulțumire lui Dumnezeu, și-a dat sufletul. Și a fost îngropat, precum se cădea, de papă Ipolit, pe care împăratul a trimis să-l ia și a poruncit să-l bată cu toiege de fier cu ghimpi, apoi l-au legat de cai sălbatici și, fiind târât mult, Sfântul și-a dat sufletul lui Dumnezeu. Și aceasta s-a vestit în toată Roma, iar, de la Roma, în toată lumea. Și toți s-au întărit în credința Domnului nostru Iisus Hristos, a Căruia este slavă în veci! Amin.

Tot în această zi, pomenim pe Sfântul Iron filosoful, care cu pace s-a săvârșit

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi. Amin.

Distribuie
Un comentariu la „Sfinții zilei – Sinaxar 10 august”
  1. Foarte bine scris! Acest articol ne arata viata curajoasa si marturisirea credintei in Hristos a Sfintilor Mucenici. Prin moartea lor, atestand cu sangele lor credinta lor, ei s-au intrupat in parteza sfintilor si ne amintesc mereu slava lui Hristos. Fie ca amintirea lor sa inspire mai multa credinta si curaj in noi insine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *