Sfinții zilei din calendarul ortodox. Sinaxar 11 februarie: Sfântul Sfințit Mucenic Vlasie, episcopul Sevastiei și Sfânta Teodora împărăteasa, sprijinitoarea Ortodoxiei.
În luna februarie, în ziua unsprezece, pomenim pe Sfântul Sfințit Mucenic Vlasie, episcopul Sevastiei
Acesta a trăit pe vremea împăratului Licinius (308-321) și era din Sevastia Capadochiei. Puternic în credință, fără prihană în viața sa și plin de fapte bune fiind el, oamenii binecredincioși ai cetății s-au sârguit și l-au pus episcop și conducea bine turma lui Hristos, cu înțelepciune și cu bunătate și cu darul tămăduirii, pe care îl primise de la Dumnezeu.
Deci, Sfântul Vlasie, precum făceau pe atunci, mulți sfinți, că nu se dădeau la osândire fără voia lui Dumnezeu, petrecea ascuns în una din peșterile unui munte, numit Argheos, și îmblânzise fiarele sălbatice, de le prindea cu mâinile. Și aici, în post și în liniștea cea desăvârșită, înaltă necontenit rugăciuni către Dumnezeu.
Și, fiind descoperit de niște vânători, a fost pârât la dregătorul cetății, Agricolă, care a poruncit ca să fie prinși toți creștinii ascunși și să-i aducă la el. Și, mărturisind Sfântul pe Hristos, înaintea dregătorului, a fost bătut cumplit cu toiege, întins pe stâlp și strujit. Și, fiind aruncat în temniță, a găsit acolo șapte femei creștine și doi copii, care, văzându-l plin peste tot de sânge, cu și mai multă râvnă slăveau pe Hristos. Deci, văzând tăria lor în credință, că mărturiseau pe Hristos, Dumnezeu adevărat, deși îndurau chinuri grele, dregătorul a poruncit să li se taie capetele și femeilor și copiilor și Sfântului episcop Vlasie. Și așa au primit toți, de la Hristos, cununa muceniciei.
Despre viața pe larg a Sfântului Vllasie, puteți citi aici.
Tot în această zi, pomenim pe Sfânta Teodora împărăteasa, sprijinitoarea Ortodoxiei
Teodora a fost soția împăratului Teofil, sfărâmătorul de icoane, dar ea nu a fost ca bărbatul ei eretică, ci ortodoxă. Teofil izgonise pe sfântul Metodiu, patriarhul Constantinopolului și în locul lui pusese pe un oarecare Ioan Lecanomatul, și arsese sfintele icoane. Dar Teodora cu toate că pe față nu cuteza să se închine sfintelor icoane, le avea totuși ascunse în cămara așternutului ei, și în toate nopțile făcea rugăciuni către Dumnezeu ca să facă milă și să se îndure de ortodocși. Ea a născut un fiu Mihail, pe care l-a învățat credința ortodoxă. După moartea bărbatului ei, a chemat din exil pe sfântul Metodiu și a adunat sfântul sinod, care a anatemizat pe sfărâmătorii de icoane, pe Ioan l-a scos din scaun și a readus în Biserică sfintele icoane. După aceea a răposat lăsând împărăția fiului ei Mihail.
Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește. Amin.