Sfinții zilei din calendarul ortodox. Sinaxar 12 decembrie: Sfântul Ierarh Spiridon, episcopul Trimitundei; Sfântul Ierarh Alexandru, arhiepiscopul Ierusalimului; Sfântul Mucenic Sinest și Sfântul Cuvios Finian din Clonard.
În această lună, în ziua a douăsprezecea, pomenim pe Sfântul Ierarh Spiridon, episcopul Trimitundei. Acest mare și slăvit sfânt al lui Dumnezeu s-a născut și a trăit toată sfânta lui viață în Insula Cipru, întru care a slujit minunat Biserica lui Hristos.
El s-a născut din părinți simpli, lucrători ai pământului, îndeletnicire pe care a continuat-o și el întru smerenie și simplitate întreaga viață, chiar arhiereu fiind.
El a fost mai întâi bărbat căsătorit care a avut copii dar, după moartea soției lui, el s-a închinat pe sine cu totul slujirii lui Dumnezeu.
Din pricina marii lui evlavii și a sfințeniei vieții lui, obștea credincioșilor l-a chemat cu o inimă și cu o gură la scaunul de arhiereu. Dar nici ca episcop Sfântul Spiridon nu și-a schimbat modul lui simplu de viață. El a continuat să crească oi și să cultive pământul cu mâinile lui. Din roadele muncii lui el păstra pentru sine doar foarte puțin, dând cea mai mare parte spre hrana săracilor și nevoiașilor.
El s-a arătat mare făcător de minuni prin puterea lui Dumnezeu: el a adus ploaie în vreme de secetă, a oprit curgerea apelor unui râu, a înviat mai mulți morți, l-a vindecat pe împăratul Constantius de o boală incurabilă, a grăit cu îngeri ai lui Dumnezeu, a văzut mai înainte cele ce aveau să fie, a cunoscut gândurile din inimile oamenilor, a adus mulțime de păgâni la credință și a lucrat întru Numele Domnului multe alte minuni.
El a fost unul din Sfinții Părinți de la întâiul Sinod Ecumenic de la Niceea [din anul 325] și a adus mulți eretici la credința cea dreaptă prin formulările lui simple și clare ale Sfintelor Dogme, precum și prin facerea de minuni.
El umbla tot timpul îmbrăcat atât de smerit și de simplu, încât chemat fiind la palatul imperial de către însuși împăratul care dorea să îl vadă, un soldat l-a pălmuit, crezând că este un cerșetor. Dar Sfântul, fără vicleșug și cu sfânta simplitate împlinind cuvântul Domnului, i-a întors soldatului și celălalt obraz.
Sfântul Spiridon L-a prea slăvit pe Dumnezeu prin nenumărate și mari minuni, fiind de folos nu doar celor mulți oameni care s-au ajutat și s-au mântuit prin el, ci întregii Biserici a lui Dumnezeu. El a intrat întru cereasca odihnă la anul 348. Sfintele lui moaște făcătoare de minuni odihnesc în Insula Corfu, unde și astăzi îl prea măresc pe Dumnezeu cu mulțime de minuni.
Tot în această zi, pomenim pe Sfântul Ierarh Alexandru, arhiepiscopul Ierusalimului. Pe când împărățea Deciu în bătrâna Romă s-a pornit mare prigoană împotriva creștinilor. A trimis împăratul oameni în toate țările ca să silească pe creștini să jertfească idolilor și să se lepede de Hristos, iar pe cei ce nu se vor pleca să-i supună la chinuri cumplite și să le ia viața cu durere.
Pe vremea aceea era episcop în Ierusalim preasfințitul Alexandru. Sfântul a fost pârât prefectului Cezareii Palestinei. Acesta a trimis și l-a adus la el legat în lanțuri. Sfântul Alexandru a vorbit multe cu el, a propovăduit cu glas tare înaintea tuturor ca Hristos este Dumnezeu și împărat, că este Făcătorul tuturor, că idolii sunt demoni și curată rătăcire și a dat anatemei cu glas plin de îndrăznire pe cei ce cinstesc pe idoli. Cuvintele sfântului au aprins cumplit mânia tiranului.
De aceea îndată l-a pedepsit cu fel de fel de chinuri și l-a osândit să fie mâncat de viu de fiare. L-au dezbrăcat pe sfânt de haine, l-au legat gol în mijlocul locului de chinuri ca pe un berbec de seamă și a trimis tiranul felurite fiare ca să-l mănânce. Sfântul s-a rugat și a adăugat la sfârșit aceste cuvinte: „Doamne, facă-se voia Ta ca să mă săvârșesc acum, facă-se precum voiești Tu!”. Atunci unele din fiarele care au fost slobozite asupra lui i se închinau arătându-și închinăciunea prin înclinarea capetelor lor; altele se apropiau și-i lingeau picioarele; iar altele îi lingeau cu limba trupul lui plin tot de răni. Iar marele arhiereu al lui Dumnezeu, mulțumind, a zburat la Domnul lăsând pe pământ nevătămat trupul, pe care niște binecredincioși cu multă cinstire l-au uns cu miresme, l-au înfășurat în giulgiuri și l-au îngropat într-un loc de seamă.
Tot în această zi, pomenim pe Sfântul Mucenic Sinest. Sfântul Mucenic Sinet a trăit pe vremea împăratului Aurelian. Sfântul acesta, făcut anagnost al bisericii Romei, de Sfântul Xist, a stat de vorbă cu împăratul Aurelian, când împăratul se afla în Roma și aducea jertfe idolilor și i-a făgăduit, în bătaie de joc, că va jertfi și el idolilor. Când i s-a descoperit fățăria, a fost chinuit cumplit vreme îndelungată. Apoi a fost închis în templul numit Panteon; de aici a fost scos și în cele din urmă i s-a tăiat capul.
Tot în această zi, pomenim pe Sfântul Cuvios Finian din Clonard. Irlanda nu a strălucit doar prin viața pustnicească. Dimpotrivă, încă de timpuriu au luat naștere în „insula sfinților” și primele mănăstiri cu viață de obște, care au ajuns în cursul veacului al VI-lea la o strălucire și înflorire neatinsă niciunde altundeva în Apus. Iar întemeietorul vieții călugărești irlandeze este socotit Sfântul Finian din Clonard din Clonard (549 d. Hr.), care a fost numit și „Învățătorul sfinților irlandezi”. Fiind prieten al Sfântului Enda, Finian a deprins viața călugărească în marile mănăstiri din Țara Galilor, alături de Sfântul David și de Sfântul Cadoc.
Întors în țară, Finian a întemeiat mai multe mănăstiri, dintre care cea mai însemnată și mai cunoscută a fost cea din Clonard. Pentru această mănăstire el a scris o rânduială foarte aspră, luând pildă atât din rânduiala mănăstirilor britane, cât și din scrierile Sfântului Ioan Casian. În timpul vieții Sfântului Finian, la Clonard au ajuns să trăiască nu mai puțin de 3000 de călugări, care au răspândit viața călugărească pretutindeni în Irlanda, zidind sute de mănăstiri și schituri prin care poporul irlandez a fost în întregime adus la Hristos.
Dintre ucenicii Sfântului Finian, cei mai însemnați au fost așa-numiții „doisprezece apostoli ai Irlandei,” întemeietorii celor mai cunoscute și mai faimoase mănăstiri irlandeze. Astfel, cel mai învățat dintre ei a fost Sfântul Kieran cel Sfântul Kieran cel Tânăr (512-545 d. Hr.).
Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi. Amin.