sinaxar 12 septembrie
Distribuie

Sfinții zilei din calendarul ortodox. Sinaxar 12 septembrie: Sfântul Sfințit Mucenic Autonom și Sfinții Mucenici Machedonie, Tatian și Theodul. Despre viețile lor pe scurt puteți citi în continuare…

În luna septembrie, în ziua a douăsprezecea pomenim pe Sfântul Sfințit Mucenic Autonom

Sfântul Mucenic al lui Hristos, Autonom a trăit pe vremea împărăției lui Dioclețian (284-305) și era episcop în Italia, dar, din pricina prigoanei împotriva creștinilor, a părăsit Italia și s-a dus la Bitinia și a fost primit acolo de un oarecare creștin, anume Corneliu. Și era Autonom episcopul un om plin de râvnă pentru credința în Hristos și avea osebit dar al cuvântului și curaj în lupta pe care o ducea împotriva idolilor, dar în Bitinia ogorul era destul de întins, păgânii fiind mai numeroși decât creștinii. Și, începând lucrarea de trezire a sufletelor, multă roadă a adus Bisericii lui Hristos. Deci, a zidit o biserică Sfântului Arhanghel Mihail și a pus într-însa episcop pe Corneliu, iar el s-a dus de acolo în cetatea Claudia, învățând pe toți cuvântul lui Dumnezeu și de acolo, iarăși cercetă pe Corneliu, slujind împreună la biserica Sfântului Mihail.

Ostenelile lui Autonom și răspândirea credinței în Hristos au umplut însă de mânie pe păgâni, care hotărâseră să pună capăt izbânzilor lui. Deci, pândind vremea când slujeau, au năvălit în biserică și pe cei ce erau acolo i-au izgonit, iar pe Sfântul Autonom, prinzându-l, cu cruzime și neomenie l-au ucis, scoțându-l afară din cetate și omorându-l cu pietre. Și așa, pentru credința în Hristos, s-a săvârșit Sfântul Autonom. Dumnezeului nostru slavă!

Tot în această zi pomenim pe Sfinții Mucenici Machedonie, Tatian și Theodul

Ei au luat mucenicia pentru Hristos Domnul la Myropolis în Frigia, în timpul domniei apostatului Iulian. Ei au fost torturați bestial pentru aceea că au distrus statuia unui idol și au fost arși pe un grătar de fier până când și-au dat sufletele în mâna lui Dumnezeu.

Pe când erau arși astfel, aceși viteji l-au batjocorit cu glas mare pe torționar, zicându-i: „Oare nu vrei să guști din carnea noastră, să vezi dacă suntem bine fripți?”

Apoi, întocmai ca și slăvitul Arhidiacon Lavrentie altă dată, ei au strigat: „Întoarce-ne acum și pe partea cealaltă, ca să ne rumenim mai bine!”, între mucenicii care au fost astfel torturați și torționar, cel plin de groază a fost torționarul.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi. Amin.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *