sinaxar 13 aprilie
Distribuie

Sfinții zilei din calendarul ortodox. Sinaxar 13 aprilie: Sfântul Sfințit Mucenic Artemon, preotul din Laodiceea și Sfântul Mucenic Elefterie Persul. Despre viețile lor pe scurt puteți citi în continuare..

În luna aprilie, în ziua treisprezece, pomenim pe Sfântul Sfințit Mucenic Artemon, preotul din Laodiceea

Pe vremea când împărțea în Roma Dioclețian, cumplitul prigonitor al creștinilor, trăia în Laodiceea, cetate din Asia Mică, un bătrân, anume Artemon, care șaisprezece ani fusese citeț în biserica din cetatea sa, vestind credincioșilor Sfintele Scripturi iar, de treizeci și trei de ani, era preot, povățuind obștea dreptcredincioasă din Laodiceea, pe calea mântuirii, după poruncile lui Hristos, toată viața închinându-și-o slujirii lui Dumnezeu și semenilor.

Deși era împovărat de ani, n-a avut parte însă să-și sfârșească viața în tihnă. Peste capul lui albit s-a abătut furtuna prigoanei. Patrichie, un dregător împărătesc, rău la inimă, a fost trimis din Roma în părțile Laodiceei, să împlinească poruncile împărătești de prigonire a creștinilor. Acesta, mergând la vânătoare și întorcându-se cu mult vânăt, a vrut să mulțumească zeilor săi păgâni, aducându-le jertfă. Deci, intrând Patrichie în capiștea zeiței Artemidă, a găsit zeii cei neînsuflețiți prăbușiți țăndări, pe lespezile templului. Plin de mânie, a aflat, de la un martor mincinos, că episcopul Sisinie și bătrânul preot Artemon au dărâmat zeii. Îndată a poruncit să fie prinși toți creștinii, iar el a pornit, cu mult popor, să dea foc bisericii creștinilor. Pe drum, însă, dregătorul Patrichie s-a îmbolnăvit de moarte și s-a întors acasă, trimițând episcopului Sisinie cuvânt să se roage pentru dânsul. Episcopul i-a trimis răspuns că, de va crede în Hristos, se va vindeca. Iar dregătorul i-a scris: „Cred în Dumnezeul tău”, și îndată s-a făcut sănătos. Dar dregătorul nu și-a ținut cuvântul și tot prigonitor a rămas.

Deci, mergând el în Cezareea Capodochiei, unde rânduise mare adunare de popor, pentru pedepsirea creștinilor, Patrichie a poruncit să fie adus preotul Artemon și, silindu-l să aducă jertfa zeilor, bătrânul preot a răspuns: „Șaptezeci și șapte de ani am de când slujesc lui Dumnezeu și acum să slujesc idolilor ?” Și, nevrând el să jertfească, dregătorul a poruncit să ardă o tăblie de fier în care a pus pe Sfântul Mucenic și, încă și țepușe de fier a înroșit în foc și au început să-l înțepe, iar cu fiare ascuțite să-i taie mădularele trupului. Și, văzând răbdarea Sfântului, dregătorul a poruncit să fie aruncat în temniță.

Iar, a doua zi, pe când se fierbea o căldare cu smoală, Sfântul Artemon a fost răpit de un înger din fața dregătorului. Până la urmă, a fost prins de alți necredincioși și, mărturisind că este creștin, i s-a tăiat capul. Și așa a luat cununa Mucenicilor.

Tot în această zi, pomenim pe Sfântul Mucenic Elefterie Persul

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește. Amin.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *