sinaxar 15 aprilie
Distribuie

Sfinții zilei din calendarul ortodox. Sinaxar 15 aprilie: Sfântul Mucenic Crescent, cel din Mira Lichiei; Sfinții Apostoli, din cei șaptezeci: Aristarh, Pudens și Trofim și Sfintele Mucenițe Vasilisa și Anastasia din Roma. Despre viețile lor pe scurt puteți citi în continuare…

În luna aprilie, în ziua cincisprezece, pomenim pe Sfântul Mucenic Crescent, cel din Mira Lichiei

Acest sfânt a fost din Mira Lichiei, de neam strălucit, înaintat în vârstă. Văzând că păgânătatea se semețește, și legea idolilor se înalță, și are pe mulți supuși sub robia rătăcirii, de se închinau la cel fără de suflet, el intrând în mijlocul lor, îi îndemna să părăsească deșertăciunea și să se întoarcă spre Dumnezeul, cel cinstit de creștini ca un făcător al tuturor și a toată suflarea și de viață dătător. Iar guvernatorul numindu-l pe sfânt bicisnic și nenorocit, că însuși de bunăvoia lui și-a ales a ajunge la torturi, sfântul zise că mai mare fericire și cinste este a pătimi cineva pentru Hristos. Și întrebându-l de soartă, de patrie și de nume, el pentru toate zicea că este creștin. Și nevrând nici de formă să dea cinstire idolilor, cum îl sfătuia guvernatorul la toate, ci mărturisea și zicea că nu poate trupul să facă alta decât ceea ce vrea sufletul, de care trupul este ocârmuit. De aceea a fost supus la chinuri în timpul cărora și-a dat sufletul în mâna lui Dumnezeu.

Tot în această zi, pomenim pe Sfinții Apostoli, din cei șaptezeci: Aristarh, Pudens și Trofim

Acești Sfinți Apostoli au fost ucenici ai Sfântului Apostol Pavel și au lucrat, împreună cu el, la răspândirea Evangheliei Domnului.

Sfântul Aristarh era din Tesalonic (Fapte 20, 4). El a mers cu Apostolul Pavel în Asia, la Efes, la Colose și la Roma (Col. 4, 10; Filimon 1, 24) unde a stat cu Pavel și în temniță. Ajuns episcop în Apameea Siriei, până la adânci bătrâneți, a adus pe mulți la cunoștința Evangheliei.

Sfântul Pudens este pomenit de Sfântul Apostol Pavel în Epistola lui, a doua către Timotei, unde zice: „Închină-se vouă și Pudens” (II Tim. 4, 21). Acest Sfânt Pudens era dregător în sfatul Romei, bărbat dreptcredincios, care a primit în casa lui pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, precum și adunarea credincioșilor. Casa lui s-a prefăcut, după aceea, în biserică și se numea „Păstorească”, sau „Pudentiana” după numele lui. Acolo, Sfântul Petru lucra cele sfinte.

De Sfântul Teofim, pomenesc și Faptele Apostolilor (Fapte 20, 4) dar și Sfântul Pavel, în Epistola sa a doua, către Timotei, zicând: „Pe Trofim l-am lăsat bolnav în Milet” (II Tim. 4, 20). Acesta era din Efes și, împreună cu Pudens și cu Aristarh, a însoțit pe Apostolul Pavel, în toate călătoriile sale în Asia, Grecia și în Iudeea (Fapte 21, 29) și a îndurat mucenicească moarte, prin sabie, după tăierea Sfântului Pavel, sub Nero, la Roma.

Tot în această zi, pomenim pe Sfintele Mucenițe Vasilisa și Anastasia din Roma

Aceste sfinte erau din marea cetate Roma, de bun neam și bogate, ucenițe fiind ale sfinților apostoli Petru și Pavel. După sfârșitul cărora, adunând noaptea sfintele lor moaște, și îngropându-le, au fost pârâte la Neron împăratul, care le-a pus întâi la închisoare. Apoi fiind scoase, și spunând ele că rămân întru mărturisirea lui Hristos, au fost spânzurate, și li s-au tăiat sânii și mâinile și picioarele și limbile și la sfârșit li s-au tăiat și capetele de sabie.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește. Amin.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *