Sfinții zilei din calendarul ortodox. Sinaxar 16 februarie: Sfinții Mucenici: Pamfil, Valent, Pavel, Seleucus, Porfirie, Iulian, Teodul, Ilie, Ieremia, Isaia, Samuil și Daniil; Sfântul Ierarh Flavian, arhiepiscopul Constantinopolului și Sfinții Mucenici din Persia.
În luna februarie, în ziua șaisprezece, pomenim pe Sfinții Mucenici: Pamfil, Valent, Pavel, Seleucus, Porfirie, Iulian, Teodul, Ilie, Ieremia, Isaia, Samuil și Daniil
Acești doisprezece Sfinți Mucenici au pătimit pentru Hristos în Cezareea Palestinei, pe vremea împărăției lui Maximilian – Galeriu (305-311).
Cel dintâi cu rânduială era Sfântul Pamfil, care era de neam din Beirut, bărbat vestit și preot al cetății. Acesta învățase multă carte, și, părăsind averea și casa părintească, s-a făcut ucenic lui Pieriu, care urma lui Origen, la marea școală din Alexandria. Acest Pamfil a înființat în Cezareea Paleslinei o mare bibliotecă, de peste trei mii de cărți, pe care a dăruit-o bisericii de acolo. A întemeiat, tot acolo, și o școală, în care se învăța duhovnicească filosofie a Sfintei Scripturi, pe care a copiat-o de mai multe ori și pe care a răspândit-o în dar. Vestit învățat fiind, era totodată împodobit și cu viața îmbunătățită. Și, așezându-se în Cezareea, măcar că se bucură de multă prețuire între oameni, el și-a împărțit averea la săraci și trăia în fapte bune, în smerenie și în înfrânare, propovăduind Evanghelia și aducând pe mulți la dreapta credință.
Faima credinței și înțelepciunii sale ajungând pretutindeni, și-a atras mânia lui Urban, cârmuitorul Palestinei, care-l închise și-l chinui în temniță, vreme de doi ani, iar după moartea lui Urban, prigonirea continuă sub dregătorul Firmilian. Și în temniță unde se află Sfântul Pamfil se mai găseau închiși și alți creștini vrednici de laudă: Valent, diaconul din Ierusalim, bătrân înțelept și ascuțit la minte, care știa pe de rost Sfânta Scriptură și, Pavel din Ianina Palestinei, cel Fierbinte cu duhul, care suferise, mai înainte arderea focului pentru credință. Toți trei, îndurând chinurile, nu încetau a mărturisi pe Hristos.
Deci, au trecut, în vremea aceea, prin Cezareea, cinci tineri din Egipt, în drum spre țara lor. Și, mărturisind ei că sunt creștini, îndată au fost aruncați în aceeași temniță și au fost puși la chinuri, cu Sfinții Pamfil, Valent și Pavel. Nici unul din ei nu s-a clintit de la dreapta credință. Iar numele lor erau: Ilie, Ieremia, Isaia, Samuil și Daniil.
Și fiind osândiți la moarte și popor mult adunându-se la vestea osândirii lor s-au ridicat glasuri din popor care strigau împotriva prigonitorilor. Deci, au fost prinși atunci: Porfirie, un tânăr de 18 ani, care fusese slujitor Sfântului Pamfil, Seleucus, care avusese înalță dregătorie în oaste și, sclavul Teodul, chiar dintre căsnicii dregătorului. Și au fost uciși, la porunca dregătorului Firmilian, cu înfricoșătoare moarte: unii, arși de vii, alții, junghiați și răstigniți, iar alții, prin tăierea capului.
Iar un oarecare Iulian, care încă nu se botezase, dar râvnea să se numere cu creștinii, om în trecere prin Cezareea și căutând o unealtă, fiind prins pe înserate ca sărută trupurile Sfinților omorâți, a fost osândit să fie ucis și el, prin ardere de viu, împlinind astfel ceața celor doisprezece.
Și așa, cei doisprezece Prooroci și Apostoli, am stat cu Proorocii și cu Apostolii, înaintea lui Hristos Domnul, în cerească împărăție, încununați cu cununile biruinței. Dumnezeului nostru slavă!
Tot în această zi, pomenim pe Sfântul Ierarh Flavian, arhiepiscopul Constantinopolului
Acest sfânt a fost preot al sfintei Biserici din Constantinopol; și pentru multa sa înfrânare și îmbunătățită petrecere, cu voința lui Dumnezeu și cu alegerea împăratului, a Senatului și a Sfântului Sinod a fost hirotonit patriarh al acestei Biserici. Iar prin îngăduința lui Dumnezeu, a fost scos de ereticul Dioscor și cei de un cuget cu el, după ce ținuse patriarhia un an și zece luni și a fost trimis în surghiun. Și multe chinuri suferind pentru credința ortodoxă și căzând în boală, s-a mutat către Domnul.
Tot în această zi, pomenim pe Sfinții Mucenici din Persia
Cuviosul Marut episcopul, fiind trimis de către dreptcredinCiosul împărat grec Teodosie cel Mare la împăratul Persiei pentru împăcare, a tămăduit acolo pe fiica împăratului de diavoleasca chinuire. Aflând mare mulțumire de la împăratul acela, a cerut trupurile sfinților mucenici, celor ce au pătimit atunci în Persia. Aducându-le în pământul grecesc, a zidit o cetate în numele mucenicilor, numind-o Martiropoli și a pus într-însa trupurile mucenicești, cele aduse din Persia cu cinste. Apoi el singur s-a odihnit acolo întru Domnul.
Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește. Amin.