sinaxar 19 august
Distribuie

Sfinții zilei din calendarul ortodox. Sinaxar 19 august: Sfântul Mucenic Andrei Stratilat și cei împreună cu dânsul 2593 de ostași; Sfinții Mucenici Timotei, Agapie și Tecla; Sfântul Cuvios Teofan cel Nou de la Dohiaru, făcătorul de minuni și Cinstirea Icoanei Maicii Domnului din Don („Donskoy”). Despre viețile lor pe scurt puteți citi în continuare…

În luna august, în ziua a nouăsprezecea pomenim pe Sfântul Mucenic Andrei Stratilat și cei împreună cu dânsul 2593 de ostași

Acesta a trăit în vremea păgânului împărat Maximian, din părțile Răsăritului, și era în dregătoria ostășească de stratilat, care înseamnă căpetenie de ostași, de unde-și trage și numele.

Deci, năvălind perșii în Siria, cea din hotarele romanilor, Antioh, căpetenie peste toată oștirea, l-a trimis pe Sfântul Andrei împreună cu alte oști, împotriva năvălitorilor, care pustiau țara. Și s-a rugat mult Andrei, chemând el însuși pe Hristos în ajutor și îndemna, și pe ostașii săi, să se roage. Și au înfrânt pe dușmani, luându-i la goană și ucigându-i. Și cu această biruință, mai presus de nădejde, Andrei a tras pe mulți din ostașii lui la credința lui Hristos.

Și era Antioh om rău la suflet, crunt la fire și dușman neîmpăcat al creștinilor. Deci, a fost pârât Sfântul Andrei și ostașii lui, către Antioh că se închină lui Hristos. Și au fost aduși în fața lui, ca niște vinovați. Și, mărturisindu-și ei credința, pe ostașii care au crezut în Hristos, legându-i în lanțuri, i-a osândit să fie surghiuniți în afară de hotarele Siriei, iar, pe Sfântul Andrei, după ce l-au întins pe un pat de fier ars în foc și a rămas nevătămat, s-au gândit să-l osândească la moarte. Socotind însă, că nu este bine că pe niște ostași slăviți și viteji, precum erau ei, să-i piardă în mijlocul poporului, a poruncit să-i lase liberi, hotărând să-i piardă, în taină, pentru alte pricini.

Deci, Sfântul Andrei și ostașii lui, văzându-se liberi, au mers îndată la Cilicia și s-au botezat toți, în credința lui Hristos, ceea ce aflând, dregătorul a poruncit să li se taie tuturor, capetele, prin sabie. Și s-au numărat că la două mii cinci sute de ostași, care s-au botezat și au primit, atunci, cununa mucenicilor, împreună cu Sfântul Andrei, crezând în Hristos Dumnezeu.

Tot în această zi pomenim pe Sfinții Mucenici Timotei, Agapie și Tecla

Slăvitul Mucenic Timotei era cu neamul din Palestina și, fiind desăvârșit și la viață și la cuvânt, a fost făcut învățător al dreptei credințe. Deci, fiind prins și stând de față la Gaza înaintea lui Urban, a spus că este din partea creștinilor. Atunci a fost bătut rău și chinuit în tot felul și, nicidecum întorcându-se, a fost băgat în foc, unde și-a primit sfârșitul. Și în aceeași cetate, Agapie și Tecla Vizianca ținându-se de credința lui Hristos, au fost dați la fiare și și-au luat prin ele cununa muceniciei.

Tot în această zi pomenim pe Sfântul Cuvios Teofan cel Nou de la Dohiaru, făcătorul de minuni

Sfântul Teofan acesta s-a născut la Ioannina. Tânăr fiind, el și-a lăsat sălașul părintesc și s-a dus la Muntele Athos, unde s-a tuns monah în Mânăstirea Dochiaru.

El s-a făcut tuturor pildă prin sfințenia vieții lui: prin privegheri, postiri, rugăciuni, și toată nevoința. Din această pricină, el a fost ales cu o inimă și cu o gură de întreaga obște să fie egumen mânăstirii.

Mai târziu, iscându-se, din ispitirea diavolului, tulburare în mânăstire, Sfântul Teofan împreună cu nepotul lui după trup au ieșit din Munte și au mers la Beria din Macedonia, unde s-au sălășluit într-o mânăstire închinată Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Când obștea aceastei sfinte mânăstiri s-a întărit întru cuvioasa viețuire și întru toată virtutea, Teofan a lăsat-o în grija egumeniei nepotului lui, iar el însuși s-a retras în pustia Muntelui Nausa, unde a întemeiat o obște monahală în numele Sfinților Arhangheli.

Sfântul Teofan a adormit cu pace în veacul al cincisprezecelea. Sfintele lui moaște de minuni făcătoare se odihnesc în Muntele Nausa, lucrând și acum minuni mari cu puterea lui Dumnezeu.

Tot în această zi pomenim Cinstirea Icoanei Maicii Domnului din Don („Donskoy”)

Icoana Maicii Domnului din Don a fost pictată de Teofan Grecul. În ziua bătăliei de la Kulikovo (8 septembrie 1380, de sărbătoarea Nașterii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu), icoana a fost împreună cu armata rusă, ajutând-o, iar după victorie a fost dăruită de către cazacii din Don comandantului lor, marele cneaz Dimitrie al Donului (1363-1389), care a mutat-o la Moscova.

Icoana a fost așezată prima dată în Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Kremlin, iar mai târziu în Catedrala „Buna Vestire” (acum, icoana se află în Galeriile de Stat „Tretiakov”). În amintirea victoriei de pe malurile râului Don, icoana a fost numită „Don” sau „Donskoy”.

În anul 1591, hanul Nuradin al Crimeei și fratele său, Murat-Girey, au invadat Rusia cu o armată numeroasă. Avansând spre Moscova, au poposit pe dealurile Vorobiev. Pentru a proteja orașul de dușmani, a fost făcută o procesiune în jurul Moscovei cu icoana Maicii Domnului din Don.

În ziua bătăliei, icoana a fost ținută în paraclisul militar, aducând izbândă soldaților, punându-i pe tătari pe fugă. În semn de recunoștință pentru binecuvântarea săvârșită prin icoana Preasfintei Născătoare de Dumnezeu din Don, în 1592 a fost înființată, pe locul paraclisului militar, Mănăstirea Donskoy. Icoana făcătoare de minuni a fost așezată în această mănăstire, iar pomenirea ei a fost stabilită la 19 august.

Conform tradiției, pe lângă pelerinajul cu icoana Maicii Domnului, odată la patru ani, Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii săvârșește slujba de pregătire și sfințire a Sfântului și Marelui Mir în catedrala mică, în onoarea icoanei Maicii Domnului din Don.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi. Amin.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *