sinaxar 21 decembrie
Distribuie

Sfinții zilei. Sinaxar 21 decembrie: Sfânta Muceniță Iuliana, fecioara din Nicomidia; Sfântul Ierarh Petru, mitropolitul Kievului și a toată Rusia și Sfântul Mucenic Temistocle. Despre viețile lor pe scurt, puteți citi în continuare…

În această lună, în ziua a douăzeci și una, pomenim pe Sfânta Muceniță Iuliana, fecioara din Nicomidia


Aceasta a trăit în zilele lui Maximian împăratul (304-311), fiind fiica din părinți, de neam ales, care au logodit-o cu un oarecare sfetnic împărătesc, anume Elevsie. Și, vrând el să facă nuntă, Sfântă n-a primit, căutând să scape de însoțirea nunții cu un păgân. Și zicea ea: „De nu te vei face mai întâi eparh al cetății acesteia, nu voi face nuntă cu tine.” Iar când tânărul s-a făcut eparh, i-a zis: „De nu te vei întoarce, din legea idolilor, la credința în Hristos, nu primesc nunta cu tine.” Deci, Elevsie, spuse tatălui ei toate. Și neputând tatăl ei să o întoarcă de la credința în Hristos, a dat-o în mâinile eparhului, logodnicul ei, să facă ce vă voi. Și, stând eparhul la judecată și neizbutind să o înduplece, despuind-o a bătut-o cu vine de bou crude și, spânzurând-o de cosițe, a ținut-o până ce s-a dezlipit pielea de pe cap. Apoi i-a ars coastele și i-a pătruns trupul cu fiare arse în foc și, legându-i mâinile, a aruncat-o în temniță. Și stând ea la rugăciune, i s-a arătat vrăjmașul tuturor în chip de înger, îndemnând-o să jertfească la idoli și să scape. Iar Sfânta l-a făcut pe el de a spus singur, fără voie cine era.


Deci, iarăși, aducând-o la eparhul și stând ea neschimbată în dragostea ce avea către Hristos, au aruncat-o într-un cuptor ars până la roșu și, răcindu-se în chip minunat, pe mulți i-a adus la credința lui Hristos. Deci, biruind toate muncile, Sfântă și-a primit sfârșitul prin sabie. Și, când s-a logodit cu Elevsie a fost de șaisprezece ani, iar când s-a făcut mireasa lui Hristos, prin mucenicie, avea optsprezece ani.


Viața pe larg a Sfintei Mucenițe Iuliana, o puteți citi aici.


Tot în această zi, pomenim pe Sfântul Ierarh Petru, mitropolitul Kievului și a toată Rusia

El s-a născut în provincia Volhynia și s-a îmbrăcat întru îngerescul chip de la vârsta de doisprezece ani. El a fost un minunat nevoitor și un mare iconar. El a întemeiat o mânăstire la râul Rata, căreia i-a fost egumen, în pofida voinței lui, el a fost înălțat Mitropolit al Kievului și sfințit la Constantinopol de către Patriarhul Athanasie.


Ca Mitropolit, el a avut de îndurat multe ticăloșii de la oamenii invidioși și de la eretici. El a păstorit Biserica lui Hristos vreme de optsprezece ani, cu râvnă dumnezeiască și cu jertfelnicie.


În timpul vieții lui el și-a zidit sieși o criptă în Biserica Adormirii, unde sfintele lui moaște de minuni făcătoare odihnesc și în ziua de azi. El s-a săvârșit către Domnul la anul 1326, strămutându-se la locașurile cele cerești ale veșnicei slave.


Tot în această zi, pomenim pe Sfântul Mucenic Temistocle


Sfântul mucenic Temistocle a trăit pe vremea împăratului Deciu, în Mira Lichiei, fiind păstor de oi. Ighemonul Asclipie, pornind prigoană împotriva creștinilor, îl căuta pe Sfântul Dioscorid. Temistocle, care îl ascunsese, a spus că nu știe unde este, dar s-a dat pe sine mărturisind că este creștin.


Fiind dus înaintea ighemonului Asclipie, a propovăduit pe Hristos. Grăind cu îndrăzneală, a fost atârnat de un lemn și lovit pântece, până i s-a sfâșiat pântecele. Apoi a fost târât pe piroane ascuțite de fier și așa și-a dat duhul în mâinile lui Dumnezeu.


Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi. Amin.

Distribuie