sinaxar 22 iulie
Distribuie

Sfinții zilei din calendarul ortodox. Sinaxar 22 iulie: Sfânta Mironosiță și întocmai cu Apostolii, Maria Magdalena și Sfânta Cuvioasă Muceniță Marchella (Marcela) din Chios. Despre viețile lor pe scurt puteți citi în continuare…

În luna iulie, în ziua douăzeci și doi, pomenim pe Sfânta Mironosiță și întocmai cu Apostolii, Maria Magdalena

Această Marie, numită Magdalena, a fost ucenică și mironosiță a lui Hristos, cea dintâi și cea mai mare dintre toate ucenicele și purtătoarele de mir. Era din Galilea, din cetatea Magdala, de la hotarele Galileii cu Siria, de unde și numele ei de Magdalena.

Fiind bântuită de patimi și de necurate duhuri, ea ducea o viață de desfrâu și de ticăloșie. Auzind, însă, de Hristos și de puterea propovăduirii Lui, cea aducătoare de mântuire, pentru tot neamul omenesc, în sufletul ei s-a născut, ca o flacără sfioasă nădejdea că va fi izbăvită de Iisus. Deci, mergând El, s-a învrednicit de milostivirea Lui și El a tămăduit-o de toată stricăciunea luminându-i cugetul cu lumina unei noi vieți, din dumnezeiască dragoste. Din clipa aceea, Măria s-a făcut ucenică și următoare a lui Hristos și, împreună cu alte sfinte femei, a slujit Domnul pe tot drumul greu al vieții Lui. O tradiție spune că Maria Magdalena ar fi păcătoasă, care a uns cu mir picioarele Domnului, în casa lui Simon Leprosul, și că era una și aceeași persoană cu Măria, sora lui Lazăr. În clipa cea mai grea, a răstignirii, când Apostolii erau departe, Măria a rămas lângă crucea Mântuitorului ei și al nostru. Iar atunci când Sfântul trup al Domnului a fost așezat în mormânt, Maria Magdalena l-a uns cu miresme, vărsând multe lacrimi. În sufletul ei ardea puternic dorința de a fi lângă Hristos, de a-I arăta, și după moarte, dragostea și recunoștința ei neclintită, împlinind toate datinile și rânduielile ce se făceau pe atunci morților. Cu nerăbdare a așteptat trecerea sâmbetei. Pentru multă ei credință, Măria Magdalena s-a învrednicit a fi cea dintâi, care a primit de la înger veste învierii Domnului. Și tot ea a fost cea dintâi ființă omenească, care L-a văzut pe Hristos, după dumnezeiasca Lui înviere din morți. Ea este cea dintâi vestitoare a învierii și cel dintâi martor al deplinei noastre mântuiri prin înviere.

După înălțarea la cer a Domnului, Măria Magdalena a pornit alături de Sfinții Apostoli în lupta plină de primejdii, pentru răspândirea credinței semănând în suflete cuvântul dumnezeiesc, pe care-l auzise din însăși gura lui Hristos. O tradiție ne spune că în apostoleasca ei strădanie, Magdalena ar fi ajuns până la Roma, unde l-ar fi luminat și pe împăratul Tiberiu despre Domnul Iisus, iar în drumul ei de întoarcere de la Roma s-ar fi oprit la Efes, slujind Sfântului Apostol Ioan, în ostenelile lui de răspânditor al cuvântului lui Dumnezeu. Și așa, nevoindu-se aici, a adormit în Domnul.

Tot în această zi, pomenim pe Sfânta Cuvioasă Muceniță Marchella (Marcela) din Chios

Sfânta Muceniță Marchella este foarte cinstită de poporul locuitor al insulei Chios. În biserica din această insulă care poartă hramul ei au loc minuni în fiecare an. Cu toate acestea, viața ei nu este cunoscută.

Potrivit tradiției, Marchella a fost o copilă foarte cucernică care a rămas orfană de mamă la o vârstă foarte mică. Bestialul și păgânul ei tată a vrut să-și necinstească propria fiică și să trăiască cu ea ca și cu o soție. Marchella a scăpat din mâinile bestialului păgân dar el, fugind, a prins-o și a tăiat-o în bucăți.

În apropiere de biserica închinată ei se află niște pietre care, din timp în timp, se fac ca și când ar fi stropite cu sânge. Oamenii i-au aceste pietre, le aduc în biserică și se roagă fierbinte Sfintei Mucenițe Marchella. Apoi își ating de ele bolnavii lor, care astfel se fac deplin sănătoși.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi. Amin.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *