Sfinții zilei din calendarul ortodox. Sinaxar 9 februarie: Sfântul Mucenic Nichifor; Sfinții Mucenici Marcel episcopul Siciliei, Filagriu episcopul Ciprului și Pangratiu episcopul Tavromeniei și Sfântul Sfințit Mucenic Petru Damaschin.
În luna februarie, în ziua a noua, pomenim pe Sfântul Mucenic Nichifor
Sfântul Nichifor a trăit pe vremea împăraților Valerian și Galin, și era om de jos. El avea ca prieten pe un preot al Bisericii creștine, cu numele de Sapriciu, care din îndemn diavolesc, s-a pornit cu ură asupra sfântului Nichifor și-i purta pizmă. Însă când Sapriciu a fost prins de slujitorii idolilor și supus la multe chinuri, sfântul Nichifor a trimis la el mijlocitori, cerându-i iertare, dar acesta nu a voit să audă de rugăciunile lui. Dar când sfântul Nichifor a văzut că duc pe Sapriciu să-i taie capul, a alergat și a căzut la picioarele lui, cerându-i iertare. Și, aducându-i aminte de poruncile lui Hristos privitoare la dragostea creștină, Sapriciu nu l-a ascultat. Și, trecând prin multe chinuri și apropiindu-se de cunună și de răsplată, ca unul care urma să fie junghiat pentru Hristos, Sapriciu n-a primit să-i dea sfântului Nichifor iertare și dezbrăcat fiind de ajutorul lui Dumnezeu, a zis călăilor: lăsați-mă, că voi aduce jertfă idolilor. Atunci sfântul Nichifor, văzând aceasta s-a dat pe sine călăilor, și mărturisind pe față pe Hristos, i s-a tăiat capul din porunca tiranului, luând îndată răsplata dragostei pe care se nevoia să o plinească pentru Dătătorul dragostei, Hristos.
Tot în această zi, pomenim pe Sfinții Mucenici Marcel episcopul Siciliei, Filagriu episcopul Ciprului și Pangratiu episcopul Tavromeniei
Acești sfinți au fost câteșitrei ucenici ai sfântului apostol Petru. Și încă de pe când umbla Hristos cu trupul pe pământ și făcea minuni, Marcel auzind, s-a dus de la Antiohia la Ierusalim, împreună cu Pangratiu, ca să-L vadă. Pangratiu de atunci făcându-se cunoscut sfântului Petru, după înălțarea lui Hristos, i-a urmat lui Petru și, fiind făcut de acesta episcop al Tavromeniei și slujitor al lui Hristos, a fost omorât pe ascuns de eleni. Iar Marcel, fiind hirotonisit de asemenea episcop al Siciliei și pe mulți din necredincioși întorcându-i către Domnul, s-a săvârșit din viață. Tot astfel și Filagriu, ajungând arhiereu la Cipru, și învățând și acolo în numele lui Hristos și multe chinuri suferind pentru adevărata credință, s-a mutat către Domnul.
Tot în această zi, ppmenim pe Sfântul Sfințit Mucenic Petru Damaschin
Unii zic că Sfântul acesta Petru Damaschinul a trăit în veacul al optulea, iar alții, că în al doisprezecelea. Această nelămurire vine din aceea că au fost doi Damaschini cu numele de Petru.
Cel despre care vorbim acum a fost un mare nevoitor. El era prea milostiv. Petru acesta Damaschinul nu avea nici măcar o carte, ci mai curând împrumuta cărți ca să le citească. El citea cu râvnă, strângând înțelepciunea precum albina mierea.
Un timp, el a fost episcop în Damasc, dar când a stat împotriva credinței islamice și a ereziei manihee, arabii i-au tăiat limba și l-au aruncat în surghiun în Arabia cea mai dinăuntru. Dar cu toate acestea Dumnezeu i-a dat darul grăirii, astfel încât și în surghiun el predica Sfânta Evanghelie și îi întorcea pe mulți la credința în Hristos.
El a alcătuit și a lăsat posterității o prea scumpă carte de învățătură duhovnicească. El a murit mărturisitor și mucenic și s-a mutat la locașurile cele cerești ale împărăției lui Hristos.
Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește. Amin.