Tăcerea este lucru minunat. Dacă înveți să-ți înfrânezi limba, vei simți bucuria tăcerii. Domnul păzește sufletul tău în măsura în care tu îți păzești limba. Nu înmulți cuvântul, căci multa vorbire îndepărtează de la tine Duhul Sfânt.
Știind că pentru orice cuvânt deșert, pe care-l vor rosti, oamenii vor da socoteală în ziua judecății (Mt. 12; 36), este mai bine a ne deprinde a tăcea pentru a câștiga deprinderea. Neasemuit mai bine este să tăcem decât să spunem chiar și o singură vorbă împotriva lui Dumnezeu pentru a face pe placul lumii.
Tăcerea e foarte iubită de cel ce nu se bizuie pe sine, ci se încrede în Dumnezeu. Este o păstrătoare de sfințită rugăciune și un minunat ajutor în practicarea virtuților. Tăcerea mai este și un semn de înțelepciune. Pentru că deși cineva tace, neavând cuvânt a spune: „tace fiindcă n-are nimic de spus” (Sirah 20, 5), iar altul așteaptă vremea potrivită să răspundă: „el tace fiindcă cunoaște vremea” potrivită; dar în general, totdeauna cel ce tace arată că e prudent și înțelept: „cel ce tace se află înțelept” (Sirah 20, 4)
Ce mare lucru este a învăța să tăcem! Tăcerea este asemănarea cu Domnul nostru Iisus Hristos, care nimic nu a răspuns când a fost judecat de sinedriu, fapt de care s-a minunat Pilat (v. Mc. 15, 5). Pentru aceasta, tăcerea lui Hristos, la judecată, să fie pentru noi, un permanent exemplu; iar cuvântul din Evanghelie: Dar Iisus tăcea (Mt. 26, 63) să fie conduita de temelie a vieții noastre duhovnicești.
Putem să tăcem însă cu buzele, iar în inimă să avem o răutate înfricoșătoare și ură împotriva celor ce ne obijduiesc pe noi. Domnului Îi este plăcut ca în timp ce tăcem să fie tăcută și inima noastră.
Să luăm aminte întotdeauna la îndemnul Sfântului Serafim de Sarov către un anume monah: „Taci, taci neîncetat, taci!” Desigur, și buzele, și inima trebuie să tacă în vreme ce suntem insultați sau batjocoriți pentru dobândirea blândeții și a dragostei desăvârșite.
Închide gura ta cu șapte încuietori, așa cum spun Sfinții Părinți, știind lucrarea ta: fă Rugăciunea lui Iisus — căci cât bine aduce ea în viață! Tăcerea este rugăciune îngerească. Ea nu se compară cu rugăciunile noastre omenești. Taci mai mult și ascultă mai mult, pentru că ea (rugăciunea îngerească) este ajutor pentru toți! Limba mea este dușmanul meu cu adevărat. Cât rău și câtă tulburare aduce ea în viață…
Când se poate, e mai bine să taci. Cuvântul este de argint, tăcerea e de aur. Ochii leagă-i, urechile astupă-le, mâinile leagă-le, picioarele împiedică-le, în gură așază o piatră — iată cum să trăiești ca să te mântuiești.
Adevărat tăcere este de aur și inima și limba Amin și Doamne ajuta