Cuvânt de folos

Cuvintele sunt cărările faptelor

Uită-te la oamenii din jurul tău, lumea zace în cel rău

Distribuie

Precum înaintea venirii în lume a Mântuitorului neamul omenesc era un cadavru duhovnicesc, la fel și acum se apropie de starea de cadavru moral. Iar unde va fi stârvul, acolo se vor aduna vulturii (Matei 24, 28). Așa a fost cu poporul lui Israel înaintea Războiului Iudaic, la fel a fost cu popoarele (lumii) înaintea venirii lui Hristos, astfel va fi și acum (la cea de-a Doua Venire).

Umanitatea se strică din pricina necredinței, a mândriei, a dorinței de putere, a avidității de câștig, de îmbogățire, de lux, de ospețe, de beții, de dezmățuri, de teatru și de hipodrom (părintele avea învedere tot ce e legat de divertisment) – astfel ajunge să fie cadavru [duhovnicesc].

Împărăția cerurilor se ia prin străduință și cei ce se silesc pun mâna pe ea (Matei 11, 12).

Rutina și lenea în lucrarea mântuirii constituie apanajul obișnuit al omului. Foarte putini se străduiesc așa cum se cuvine pentru această lucrare, de dragul căreia Însuși Domnul a coborât pe pământ și a împlinit cu atâta zel tot ceea ce putea fi făcut după dreptatea și mila Sa.

Uită-te la oamenii din jurul tău, uită-te la lume, și vezi ce se întâmplă. Te vei convinge că lumea zace în cel rău (I Ioan 5, 19).

Sfântul Ioan de Kronstadt; Calea mântuitoare

Distribuie