Distribuie

Îmi scrii că ceva te neliniștește în vis. Trei copii ți se arată, cum închizi ochii, și te batjocoresc, te ocărăsc, te amenință și te îngrozesc. Ai mers, zici, la oameni inteligenți și ai căutat leac. Ei ți-au spus: „Nu e nimic !” Tu le-ai spus: „Dacă nu e nimic, alungați de la mine acest nimic ! Cum poate fi nimic ceva ce nu-mi dă pace de șase luni ?” Iar ei o țineau pe-a lor: „Schimbă aerul, mergi în societăți vesele, hrănește-te mai bine; e o banală ipohondrie

Îi știu eu, soro, pe acești deștepți. Ei și-au pus o placă, „telepatie„, ce cuprinde câteva cuvinte: „ipohondrie‘ „autosugestie„, prin care trec pe lângă o realitate duhovnicească de netăgăduit la rutina zilnică, adică la aer, distracție, carne, apă minerală și vin.

Iar eu îți spun: cei trei copii care ți se arată sunt chiar cei trei copii pe care tu, precum singură recunoști, i-ai omorât mai înainte să-i sărute mândrul soare. Și ei se răzbună acum pe tine. Iar răzbunarea morților este cumplită și preacumplită. De vreme ce te numești femeie cu carte, din cărți am să-ți și vorbesc. Îți aduci aminte din cărți de Macbeth, cum pe un rege englez l-a ucis duhul unui om ucis. Ai citit, negreșit, cum craiul Vladislav, ucigașul craiului Vladimir, a fost ucis de duhul lui Vladimir.

Dar poate n-ai citit de următoarea întâmplare. Împăratul bizantin Constans avea un frate, Teodosie, pe care nu-l iubea fiindcă se temea că acesta îl va da jos de pe tron. Din pricina aceasta, Constans l-a silit pe Teodosie să primească cinul diaconesc. Teama, însă, nu l-a părăsit pe împărat nici în continuare. In cele din urmă, împăratul s-a hotărât la o fărădelege. A făcut ca Teodosie să fie ucis în chinuri, după care a răsuflat ușurat, crezând că a scăpat pe veci de rivalul său. Neștiutorul, însă nu bănuia că morții sunt mai puternici decât cei vii și că cel ce ucide un om nevinovat de fapt nu îl ucide, ci depune armele înaintea celui ucis. După aceea, într-o noapte diaconul ucis, Teodosie, s-a arătat fratelui său, împăratul, cu un pahar de sânge fumegând și a strigat cu glas înfricoșător: „Bea, frate !” Împăratul a sărit, a sărit, a sculat toată curtea, dar nimeni nu știa nimic să-i spună. Într-o altă noapte s-a repetat aceeași scenă: diaconul cu paharul de sânge și strigătul cumplit: „Bea, frate !” Împăratul a sculat tot Constantinopolul, însă toți s-au uitat Ia el cu gura căscată, cum se uită la tine acei deștepți care te trimit la aer și la mâncare mai bună. Lucrul s-a repetat în altă noapte. În cele din urmă, împăratul Constans, care mai înainte era deplin sănătos, a fost găsit într-o dimineață mort în patul său.

Citești Sfânta Scriptură ? Acolo este spus totul, explicat totul: cum și de ce se răzbună morții pe cei vii. Citește încă o dată despre Cain, care pentru uciderea fratelui său nu a avut pace niciunde și niciodată. Și cum duhul jignitului Samuel s-a răzbunat pe Saul. Și cum sărmanul David a pătimit groaznic, ani și ani, pentru uciderea lui Urie, căpetenia sa de oaste. Și mai citește, dacă poți, mii și mii de întâmplări asemănătoare cunoscute ce au avut loc de la Cain până la tine. Și vei înțelege ce te chinuie și pentru ce. Vei înțelege că lumea celor uciși este mai puternică decât lumea ucigașilor lor, și că ei se răzbună crunt.

Mai întâi înțelege și bagă la cap lucrul acesta. După aceea, fă tot ce poți pentru copiii tăi omorâți. Și Milostivul Dumnezeu, la Care nu sunt morți, te va ierta și îți va dărui pace. Iar cu privire la ce trebuie să faci, întreabă Biserica. Preoții știu. Dumnezeu să te miluiască !

Sfântul Nicolae Velimirovici; Răspunsuri la întrebări ale lumii de azi vol.1

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *