zavistia
Distribuie

Al treilea grad al mâniei este mânia numită pe grecește zacos, iar pe românește zavistie. Să ne ferească Dumnezeu de această zavistie, de acest balaur. Dumnezeiescul Gură de Aur zice despre zavistie că este mai rea decât toți dracii din iad. Că de zavistie a fost vândut Domnul, de zavistie a căzut omul din rai, că l-a zavistuit satana, zavistia e mai rea decât dracul.

Ce este zavistia? Când omul s-a îmbolnăvit de zavistie, el ține minte și are ciudă pe altul nu numai o săptămână sau o lună. Trec ani de zile și nu iese răutatea din inima lui. Nu lasă satana să se ducă norul și întunericul și trec ani sau chiar zeci de ani.


Mai deunăzi vine la mine o femeie și mi-aduce un caz exact despre aceasta. A murit bărbatu-su și a avut o oarecare tulburare cu ginerele și cu un fecior al său. Și au venit aceia și au căzut în genunchi: „Iartă-ne, tată”. Și el era împărtășit atunci. Și a mai trăit un ceas. N-a zis nimica. „Iartă-mă, săru-mâna, tată”. Nimic și întorcea capul de la ei să nu-i vadă. Să ferească Dumnezeu unde s-a dus omul acesta! În gheena focului împreună cu dracii cei plini de ură în veacul veacului. Și a murit și n-a iertat nici pe ginerele său, nici pe feciorul său. Să ne ferească Dumnezeu de o așezare ca aceasta. Că e mai rău acest drac decât toți dracii, că întunecă partea rațională a sufletului.


Ce se întâmplă în vremea când stăpânește zavistia inima noastră? Fierea varsă venin în jurul inimii. Partea rațională și gânditoare a sufletului este în inimă. Partea sentimentală tot în inimă. Că unde simțim bucuria întâi, nu în inimă? Unde simțim mânia, nu în inimă? Unde simțim ura, nu în inimă? Unde simțim frica? Toate, toate lovesc partea sentimentală a sufletului, care este în inimă. Și atunci această zavistie, când a îmbrăcat inima cu venin, ea are mare legătură cu mintea. Că două părți domnitoare are sufletul nostru: mintea și inima. Mintea este partea privitoare a sufletului și inima este partea sentimentală, adică simțitoare. Aceste două părți domnitoare conduc sufletul nostru în toate virtuțile și cu ele biruim toate patimile.


Ce se întâmplă la cel cu zavistie? Partea rațională se întunecă, iar partea sentimentală se întunecă mai rău. A intrat satana în inima omului, i-a îmbrăcat partea cuvântătoare din inimă cu venin, l-a întunecat în așa chip încât degeaba îi spun eu că aici e alb, că el nu vede alb, el vede negru. Și când îi spun că aici e verde, el vede roșu, nu cum spun eu. Îi spun: „Iartă-mă, frate, că am greșit”. Nu, el te vede vinovat. În zadar vrei să te dezvinovățești, că nu scapi. El te vede vrăjmaș, dar nu ești tu vrăjmaș. Satana i-a prins inima sa și nu poate ierta.


— Iartă-mă, frate.

— Fugi!


Că nu-l lasă. I-a pus balaurul mâna pe inimă. Că Mântuitorul spune că de câte ori va greși fratele tău, iartă-l. Și evanghelistul Luca: De va greși fratele tău, ceartă-l, de se va pocăi, iartă-l. Dar zavistia nu știe aceasta: să ierte degrabă. Moare cum a murit omul acela și nu iartă pe cei ce au greșit. Să ne ferească Dumnezeu de această patimă. Și aceasta se întâmplă dacă nu avem dragoste. Să ferească Dumnezeu!


Frații mei, dacă vom vedea în inima noastră că avem mânie o zi sau două, să fugim la mărturisire, să curățim inima de răutate și de invidie. Că pe care îl ajută Dumnezeu, poate să-l urască tot pământul, că n-are ce-i face. Noi avem o scânteie de viață în noi și, cât va vrea Dumnezeu să o lase, nimeni nu o poate lua. Noi avem un suflet rațional și cuvântător mai scump decât toată lumea. Să nu-l pierdem cu ura și zavistia.


La cel care nu poate ierta e satana în inima lui. Să ferească Dumnezeu de asemenea stare. Degeaba stăm aici. Tot așa și voi, creștinii de la țară, la fel. Când plecați la biserică, prima condiție din cele 14 reguli canonice ale creștinilor care merg la biserică, este aceasta: să fiți împăcați cu toți și cu tată, și cu mamă și cu vecini, cu toți. Că auzi ce spune Hristos: De-ți vei aduce darul tău la altar și acolo îți vei aduce aminte că fratele tău are ceva împotriva ta, mergi întâi și te împacă cu el. Nu-ți primește Dumnezeu nici rugăciunea, nici jertfa, nimic, dacă ai răutate și ură pe fratele tău.


Cleopa Ilie; Ne vorbește părintele Cleopa vol. 19

Distribuie